MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Na području Međimurske županije proglašena prirodna nepogoda suše

Objavljeno: 30.08.2022. 13:54

Zadnja izmjena: 30.08.2022. 13:54

Foto: Ilustracija

Župan Međimurske županije Matija Posavec danas je proglasio prirodnu nepogodu za područje tri grada i 21 općine zbog dugotrajnog djelovanja visokih temperatura i izostanka potrebnih oborina u razdoblju od druge polovice lipnja do druge polovice kolovoza ove godine.

Prirodna nepogoda proglašena je za područje gradova Čakovec, Prelog i Mursko Središće te općina Belica, Domašinec, Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Donji Vidovec, Goričan, Gornji Mihaljevec, Kotoriba, Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Podturen, Pribislavec, Selnica, Strahoninec, Sveta Marija, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec, Štrigova i Vratišinec.

Župan poziva sve fizičke i pravne osobe koje su pretrpjele štetu da istu prijave nadležnom općinskom povjerenstvu te da prijavljuju samo štetu na imovini koja nije osigurana od suše. Općinska i gradska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimat će prijave šteta od oštećenika, nakon čega su dužni konačnu procijenjenu štetu prijaviti županijskom povjerenstvu putem Registra štete u roku od 50 dana proglašenja prirodne nepogode.  Županijsko povjerenstvo će u zakonskom roku izraditi zbirno izvješće o šteti za područje županije.

Inače, ovo je treća prirodna nepogoda koju je župan Posavec proglasio ove godine. Prva prirodna nepogoda proglašena je u travnju nakon nepogode pomora pčela, dok je druga prirodna nepogoda proglašena 2. lipnja zbog šteta nastalih uslijed tuče i to za područje gradova Mursko Središće i Prelog te općina Sveta Marija, Mala Subotica i Orehovica.

Komentari