održan obilazak

Na području Općine Visoko organiziran je obilazak nekoliko kulturnih dobara - utvrda Čanjevo, crkva sv. Trojstva...

Objavljeno: 12.09.2018. 17:34

Zadnja izmjena: 12.09.2018. 17:40

Kapelicu sv. Marije Magdalene u Viničnom, crkvu presvetog Trojstva u Visokom te arheološki lokalitet utvrde Čanjevo obišli su pomoćnik ministrice kulture Hrvoje Manenica s kolegama iz varaždinskog Konzervatorskog odjela, saborski zastupnik Anđelko Stričak i načelnik Dragutin Mateković.

Prva arheološka iskopavanja na utvrdi Čanjevo počela su krajem 2003. godine, a otada pa zaključno s ovom godinom Ministarstvo kulture uložilo je gotovo dva milijuna kuna, dok je Općina do ove godine iz proračuna izdvojila 562 tisuće kuna.

- Punih 15 godina od prvih istraživanja promijenilo se sedam ministara kulture, šest vlada, a mi smo došli gotovo do samog cilja. Cilj je utvrdu prezentirati kao kulturno dobro, ali i kao značajan turistički potencijal. Za domaće ljude vrijednost je prije svega emocionalna, a svi ostali koji dođu ovdje oduševljeni su viđenim. Ne samo zbog zidova utvrde, nego i zbog pogleda, zbog prirode, krajolika - kazao je saborski zastupnik Stričak, rodom iz općine Visoko.

- Ova utvrda je dokaz da Ministarstvo kontinuirano, od početka financira arheološka istraživanja i konzervaciju zidova. Vidjeli smo i rezultate restauracije baroknog oltara i barokne crkve. To je sam dio onoga što Ministarstvo financira u cijeloj Varaždinskoj županiji, a sukladno potrebama financiranja će se nastaviti. Perspektiva je da to kultuno blago zaživi, obnovi se, doživi zaštitu, ali i da lokalna zajednica i posjetitelji imaju korist od toga, kroz održivost u nekom vidu kulturnog turizma. U Varaždinsku županiju Ministarstvo kulture je uložilo iznad 9 milijun kuna - izjavio je pomoćnik ministrice kulture Manenica.

- Cilj nam je popularizirati ovu utvrdu, privesti je u turističke svrhe. Naš kraj nema nekakvu industriju, a poljoprivreda nije na visokoj razini zbog nepovoljnog terena i usitnjenih površina. Naša vizija razvoja u budućnosti je netaknuta priroda, povijesni lokaliteti koje smo danas obišli. A imamo i dosta građevinske baštine – stare klijeti, vodenice, drvene i kamene. Nadamo se da ćemo uz pomoć ministarstva te objekte privesti turističkoj svrsi - zaključio je načelnik Mateković.

Župna crkva Presvetog Trojstva u Visokom, koja je od 2002. godine zaštićeni kulturni spomenik, spominje se davnih 1111. i 1334. godine. Na njoj su danas arhitektonski prepoznatljive gotička i barokna faza. Crkva je tijekom prošlih godina, u suradnji s Ministarstvom kulture, u potpunosti obnovljena izvana. Ministarstvo je osiguralo 1.713.000 kuna, a nositelj projekta bila je Općina Visoko. 

 

Komentari