Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, sudjelovao je na sjednici Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata, na kojoj je odlučeno da se između ostalog Vladi Republike Hrvatske predloži 5 strateških projekata.

Na sjednici koju su vodili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar gospodarstva, obrta i poduzetništva Darko Horvat, nazočni su bili i brojni državni tajnici i pomoćnici ministara.

Osim projekata komunalne infrastrukture u Sinju, Karlovcu, Krapini i Dubrovniku, predložen je projekt Hibridne geotermalne energane AAT-Geothermae Draškovec. Kako je objašnjeno na sjednici, riječ je o projektu visoko učinkovite proizvodnje zelene energije iz obnovljivih izvora geotermalnog resursa bez ispusta u okolinu.

Geotermalna energana u Draškovcu će izvlačiti termalnu vodu s dubine od oko 1800 do 2300 metara, ali i sve plinove koji su u cijelosti otopljeni u njoj, a radi se uglavnom o metanu, te će koristiti kao energent i toplinu vode i energiju spomenutih geotermalnih plinova za proizvodnju energije dok se sav ugljikov dioksid koji će nastati u procesu proizvodnje ili je djelomično otopljen u geotermalnoj vodi neće, kako je to uobičajeno, ispuštati u atmosferu nego putem utisnih bušotina, potpuno otopljen u ohlađenoj geotermalnoj vodi, utiskivati natrag u isto geotermalno ležište.

Na taj se način neće onečišćavati okoliš, a geotermalna elektrana pomoći će u dugoročnom regeneriranju i obnovljivosti termalnog izvora kojim se koristi za proizvodnju energije. O inovativnosti i vrijednosti projekta govori i činjenica da je Europska komisija iz programa NER 300, koji je namijenjen isključivo za financiranje inovativne klimatski prihvatljive tehnologije, a kojeg, zanimljivo, pune sami onečišćivači okoliša, odlučila financirati samo 19 projekata iz cijele Europe, a projekt geotermalne energane u Draškovcu jedini je odobreni projekt iz istočne i srednje Europe.

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek istaknuo je da se ovim Projektom direktno potiče razvoj gospodarstva Grada Preloga zbog moguće dostupnosti toplinske energije po vrlo konkurentnim cijenama.

Ključne riječi: gradonačelnik, prelog, projekt, sjednica,

Komentari

21.09.2018. 10:59h Zadnja izmjena: 21.09.2018. 11:02