POTVRĐENE SLUTNJE

Na području Varaždinske i Međimurske županije otkriven je škotski soj koronavirusa

Objavljeno: 05.01.2021. 19:02

Zadnja izmjena: 22.01.2021. 08:42

Nakon što je provedena analiza uzoraka koronavirusa prikupljenih iz Varaždinske i Međimurske županije za sada nije otkrivena prisutnost engleskog soja koji se širi oko 70% brže od uobičajenog, ali je otkrivena prisutnost škotskog soja koji je također brzošireći, piše portal Index na svoim stranicama, citirajući molekularnog biologa, prof. Kristiana Vlahovičeka s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Riječ je o uzorcima koji su prikupljani tijekom početka drugog vala pandemije, i početkom prosinca, kada je na području Varaždinske i Međimurske županije uočeno brzo širenje virusa i znatno veći broj oboljelih.

U oko 30% novih uzoraka hrvatski je tim otkrio mutacije koje odgovaraju varijanti virusa pronađenoj u Škotskoj tijekom kolovoza, za koju je također uočeno da se širi brže od virusa pronađenog u ranoj fazi izbijanja epidemije. Za ovu mutaciju nisu utvrđene poveznice s razvojem težih simptoma, već isključivo bržim širenjem virusne infekcije, rekao je za Index prof. Vlahoviček.

Poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić s Goethe Sveučilišta u Frankfurtu potvrdio je ovu informaciju za N1, da je škotski soj virusa SARS-CoV-2 mutacija koja se širi brže od "običnog" virusa.

Komentari