javna rasprava u herzerici...

''Na Špancirfestu želimo Severinu, Rozgu, Pejakovića i Zečića''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.03.2018. 11:13

Zadnja izmjena: 23.03.2018. 11:37

Jučer se u palači Herzer održala javna rasprava o Špancirfestu na kojoj su sudjelovale direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth, dogradonačelnica Sandra Malenica i malobrojni građani.

Na početku je Jelena Toth održala prezentaciju te navela nekoliko zanimljvih podataka o Špancirfestu. Tako je primjerice rečeno kako je prošlogodišnji festival bio najposjećeniji u zadnjih pet godina, a turisti su došli čak iz 42 zemlje svijeta. Nadalje, govoreći o financijama Toth je napomenula kako 80 % sredstava Turistička zajednica za financiranje festivala mora osigurati - sama.

Zanimljivo je bilo pak čuti rezultate ankete koju je provela Turistička zajednica na svojoj web stranici o zadovoljstvu posjetitelja Špancirfesta. Kako je rekla Toth, anketni upitnik ispunile su 462 osobe,većinom u dobi od 18- 45 godina. Između ostalog, ispitanici su rekli da im je na Španciru važan ulični program, glazbeni program, park kreative i izlagači. Također, željeli bi kombinaciju domaćih i stranih izvođača, ali više ispitanika reklo je kako ipak žele više domaćih izvođača, ali kako su spremni platiti ulaznice za neke veće koncerte. Pretjerano zadovoljni pak nisu sa cijenama, ugostiteljskom ponudom i izlagačima.

''Želimo Rozgu, Pejakovića i Severinu..''

Neki od prijedloga ispitanika o Španciru bili su da se smanji cijena parkiranja, poboljša domaća ugostiteljska ponuda, više smještajnih kapaciteta za mlade, više štandova s tamburašima, više uličnih programa te nove lokacije u gradu.

Posebno je bilo zanimljivo čuti koje bi izvođače ispitanici htjeli čuti. Od domaćih, između ostalih, naveli su Zlatka Pejakovića, Jelenu Rozgu, Severinu, Dražena Zečića, Ninu Badrić, a od stranih Nicka Cavea, SARS, Dubiozu i Laibach.

''Špancirfest gubi svoje ime''

Što se tiče same rasprave u Herzerici,nekoliko se starijih posjetitelja požalilo kako Špancirfest gubi svoje ime i autohtonost, te kako je prije bilo više tamburica i domaćih glazbenika po ulicama, a sada toga više nema.

- Zašto se sramimo svoje kulture i tradicije. Idite u Austriju, pa vidite tamo kako se nitko toga ne srami'' - rekao je jedan posjetitelj na što mu je Toth odgovorila kako je Špancir urbani festival. 

Nadalje, riječi je bilo o tome kako ugostitelji troškove Špancira moraju platiti prije nego uopće festival i počne, a na to je direktorica Turističke zajednica rekla kako i oni izvođačima moraju platiti prije nego što Špancirfest počne i dodala kako Turistička zajednica ugostiteljima mora izdati dozvolu za glazbu na terasi, te kako nikada ne daju dozvolu ako je u pitanju - narodna glazba.

Inače, kako je rečeno na raspravi, plan je da se vrati i pozornica na Stari Grad, ali uz naplatu ulaznica.

 

Komentari