oživljena povijest

Na Starom gradu se utaborili viteški redovi

Objavljeno: 28.05.2016. 12:35

Zadnja izmjena: 28.05.2016. 12:54

Foto: Sonja Ognjenović

Četvrtu godinu za redom, Viteški red Svetog Nikole, na čelu s meštrom Radivojem Miladinovićem organizira "Anđeosku strijelu" - viteški, odnosno streličarski turnir za službu gradskog lovnika.

Povodom turnira, Stari grad su zauzeli tabori viteških redova iz svih dijelova Hrvatske te jedan viteški red iz Slovenije. Pripadnici viteških redova prošetali su i središtem Varaždina te plijenili pozornost zainteresiranih prolaznika.

Na Starom gradu održava se sajam sa sadržajima i za djecu, vrtuljak te streličarska radionica. Svi ovi vitezovi su ovdje, jer ih je privlačilo oživljavanje povijesti, jer ipak iskustveno je doživljaj potpuno drugačiji od onog kad o povijesti čitamo iz knjiga.

Ovim viteškim turnirom udruge promoviraju povijest i kulturu grada Varaždina, pogotovo njegov srednjovjekovni doseg, kad je bio slobodni kraljevski grad. Manifestacija se nastavlja u 17 sati, jednim povijesno-scenskim spektaklom koji se temelji na stvarnom događaju iz povijesti Varaždina. Viteški redovi na Starom će gradu oživjeti bitku iz 1242. godine, kad je Varaždin napala horda od nekoliko tisuća pljačkaša, s namjerom da opljačkaju gradsku žitnicu i spale grad.

Komentari