Prevencija dijabetesa

Na Svjetski dan zdravlja 'medicinari' Varaždincima mjerili tlak i bockali im prste

Objavljeno: 07.04.2016. 15:42

Foto: Josip Novak

Danas je u Varaždinu obilježen Svjetski dan zdravlja, a nizom aktivnosti nastojalo se građanima približiti spoznaje o dijabetesu te mogućnostima njegove prevencije i liječenja...

Obilježavanje je započelo na Franjevačkom trgu mjerenjem tlaka, šećera i masnoća u krvi za građane ispred Županijske palače, a nastavljeno je stručnim simpozijem koji je posvećen prevenciji i liječenju dijabetesa pod nazivom “Spriječi, otkrij i liječi dijabetes“.

Pune ruke posla u četvrtak su imali učenici Medicinske škole Varaždin koji su podjelu informativnih letaka, mjerenje tlaka, šećera i masnoća u krvi provodili u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije.

- Tijekom akcije nastojimo educirati što više građana o dijabetesu i nužnosti pravilne ishrane. Istovremeno provodimo anketu kako bi vidjeli koji su rizični čimbenici za pojavu dijabetesa i ostalih kardiovaskularnih bolesti – naglasila je prvostupnica sestrinstva Sanja Premec.

Na štandovima je bilo osam strpljivih učenika i učenica petih razreda,  dok je dio maturanata Medicinske škole nazočio edukativnim predavanjima u sklopu simpozija.

- Iznenadilo me koliko ovi mladi ljudi znaju o bolesti s kojom se borim više od dvadeset godina. Nažalost, mnogim mojim vršnjacima teško je u odrasloj životnoj dobi mijenjati navike, ali kada vas bolest “pritisne“, nemate drugog izlaza – rekla je gospođa Ana iz Varaždina koju smo zatekli na jednom od štandova.

Baš kao i ostali građani, od ljubaznih učenika Medicinske škole doznali smo da je najzdravije piće voda, a u prehrani voće, povrće, žitarice i bijelo meso.

Kako je izgledalo današnje masovno “bockanje“ prstiju građana i mjerenje tlaka pogledajte u galeriji fotografija:

Komentari