TOPLIČKA TRADICIJA

Foto - Topličku ceremoniju podizanja klopoteca nisu propustili gradonačelnica Ratković ni župan Stričak

Objavljeno: 31.07.2022. 08:46

Zadnja izmjena: 31.07.2022. 08:52

Kako bi se na simboličan način označio početak priprema za ovogodišnju berbu grožđa, na brdu Višograd u subotu je podignut klopotec, čime je nastavljena dugogodišnja tradicija topličkoga kraja.

Klopotec je ovoga puta podignut u vinogradu Josipa Posavca, predsjednika Udruge vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice koja je organizirala ceremoniju i veselicu, a osim brojnih vinogradara i njihovih gostiju, podizanju klopotca nazočili su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

Župan Stričak na Vošogradu je bio prvi put i nije krio oduševljene onime što je vidio i doživio.

- Svakog putnika dobronamjernika pozivam da obiđe ovaj dio grada Varaždinskih Toplica, odnosno Varaždinske županije. Oko nas je prekrasna priroda i pogled koji se pruža prema Koprivničko- križevačkoj i Međimurskoj županiji – kazao je Stričak.

Vinogradarstvo na višem nivou

Istaknuo je da su unazad nekoliko godina naši vinogradari uložili doista mnogo truda i muke, ali i novaca, da bi vinogradarstvo i vinarstvo u Varaždinskoj županiji digli na zavidnu razinu.

- Da se imamo čime pohvaliti sigurno dokazuje 38 osvojenih medalja na prestižnom Decanter natjecanju u Londonu. Naravno, to je još jedan dodatan sadržaj za razvoj našeg turizma. Bitno je naglasiti da su vinogradari s područja Varaždinske županije upravo na toj izložbi osvojili najviše medalja, ako uzmemo u obzir samo kontinentalni dio Hrvatske – rekao je Stričak zahvalivši Udruzi na organizaciji ove manifestacije i promociji topličkog kraja i cijele županije te naglasio da će Varaždinska županija kao i dosad rado pomagati njihov rad.

Tradicijski običaji

Podršku vinogradarima i ove je godine došla pružiti gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je i ovom prigodom istaknula važnost njegovanja tradicije i njezinog prenošenja na mlađe generacije.

- Imamo prekrasne običaje koje trebamo njegovati i do njih držati, približiti ih našim mladima jer jedino tako možemo sačuvati povijest i sve ono što smo mi nekad slušali od svojih djedova i baka. Tradicija mnogo znači i našim vinogradarima, vrijednim ljudima koji svojim vinogradima posvećuju puno ljubavi, ali i truda i znoja – kazala je gradonačelnica.

Dodala je da Varaždinskim Toplicama djeluje doista mnogo udruga i svaka je od njih vrlo aktivna, a Grad im u njihovim aktivnostima uvijek pomaže.

- Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin jedna je od aktivnijih udruga na topličkom području, odlično surađujemo, sudjelujemo u svakoj njihovoj manifestaciji, posebice onima vezanim uz našu tradiciju na koju smo ponosni. Jednako smo tako ponosni i na ovu Udrugu koja uspješno radi, a njezini članovi svojim kvalitetnim vinima postižu zavidne uspjehe na izložbama. Zahvaljujući njima i ove smo godine bili domaćin Zlatne kapljice 2022. koja je imala međunarodni karakter. Naši vinogradari odlično promoviraju Varaždinske Toplice kao kraj bogat kvalitetnim vinima, što nas na turističkoj karti Hrvatske pozicionira kao poželjnu eno-gastro destinaciju – rekla je gradonačelnica Ratković.

Osim klopotanja, s Višograda se ove subote širila i dobra domaća glazba u izvođenju Kanta benda, a vrijedni članovi Udruge za sve posjetitelje pripremili su roštilj, odojka i brojne slastice, kao i nezaobilazni dio svakog druženja u vinogradu – dobru i kvalitetnu domaću kapljicu

Komentari