Na već tradicionalnoj Ivanečkoj gljivarijadi oko 100 berača

Objavljeno: 15.10.2013. 08:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Svoger/VT

Lijepo jesensko vrijeme u subotu, 12. listopada, mnoge je Ivančane i njihove goste potaklo da izađu u prirodu u berbu gljiva u sklopu petnaeste po redu Ivanečke gljivarijade.

Kako su šume ovog kraja poznate po tome da su bogate šumskim plodovima Društvo prijatelja narodnih običaja Maska – Gljivarska sekcija "Štruklecov vrgonj" i Gljivarsko društvo Ivanec organiziraju sada već tradicionalnu gljivarijadu. U berbu gljiva uputilo se oko 100 berača.

- Ove godine došlo su nam gljivarska društvo iz Umaga i Karlovca, gljivari “Kamilo Blagaić” iz Zagreba i Gljivarsko društvo Sesvete, tu je i "Smrčak" iz Čakovca te naše lokalne grupice. Ubrane su brojne gljive i teško je odlučiti koja je najveća ili najzanimljivija. Tu smo složili i bogatu izložbu gljiva, onih jestivih i nejestivih, kako bi ih svatko mogao pogledati i nešto naučiti. Gospodin Bartolić determinira sve izložene gljive. Ivanec ima mnogo šuma i došli su nam dragi gosti. Ipak, zakon koji predviđa kazne za berbu gljiva bez dozvole ipak je neke pokolebao. Smatram da su se mnogi previše preplašili nego je potrebno. Za berbu gljiva u privatnim šumama može nekoga prijaviti samo vlasnik, dok za državne treba dozvola - rekla je Vesna Štruklec, predsjednica Maske.

Više pročitajte u Varaždinskom tjedniku od 14. listopada.

Komentari