uspomena na genocid

Na židovskom groblju obilježen Dan sjećanja na Holokaust

Objavljeno: 27.01.2017. 14:24

Zadnja izmjena: 27.01.2017. 14:27

Danas je svjetski Dan sjećanja na Holokaust, odabran na obljetnicu oslobađanja Auschwitza od strane sovjetske Crvene armije 1945. godine.

Nakon ulaska u najveću tvornicu smrti u povijesti čovječanstva, u svijet je izašla strahovita istina o milijunima pobijenih Židova, Poljaka i brojnih drugih nevinih. Sovjeti su u logoru zatekli 7500 logoraša koji su čudom preživjeli, ali vrijedi dodati i tužnu činjenicu da je u narednim tjednima polovica njih umrlo od posljedica bolesti i izgladnjelosti.

Spomen na židovskom groblju

I naš se grad prisjeća žrtava jezivog zločina, pa je tako delegacija Grada na čelu s Goranom Habušem i Josipom Hehetom položila vijenac na spomen ploču podignutom na Židovskom groblju u spomen na poginule Židove u Drugom svjetskom ratu. 

Polaganju vijenaca prisustvovao je i dr. Andrej Pal, predsjednik Židovske općine Čakovec. Komemoracija je završena kratkom molitvom hrvatskog rabina Luciana Prelevića. Rabin Prelević je zahvalio što Varaždin organizira komemoracije i čuva sjećanje na članove židovske zajednice koja je dala velik doprinos gradu Varaždinu ali koja je nažalost stradala u Drugom svjetskom ratu. 

Komentari