dani koji slijede

Načelnik Damir Šprem - Otvoreno pismo građanima Općine Maruševec

Objavljeno: 21.03.2020. 09:01

Zadnja izmjena: 21.03.2020. 10:13

Načelnik Općine Maruševec Damir Šprem uputio je otvoreno pismo svim stanovnicima Općine Maruševec povodom donošenja odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja. 

Prenosimo ga u cjelosti:

Dragi i poštovani sumještani, dragi prijatelji,

Razvojem situacije oko širenja koronavirusa COVID-19, u danima pred nama možemo očekivati povećanje broja zaraženih osoba, kao i osoba pod nadzorom i u samoizolaciji. Iako u našoj sredini nema zaraženih osoba, vidimo da u Hrvatskoj broj zaraženih raste iz dana u dan, zato je važno je da sačuvamo razboritost i mir. Apeliram na građane da u nadolazećim danima smanjimo kontakte i izlaske iz kuće koliko je god moguće, a vaše bližnje koji se vraćaju kući, a boravili su izvan naše zajednice zamolite da obavezno idu u samoizolaciju. Svi moramo biti svjesni činjenice da su sebi i drugima potencijalna ugroza. Stožer civilne zaštite Općine Maruševec postupa u skladu sa svim odlukama i potrebama na terenu. Zatvoreni su vrtići, škole, ugostiteljski objekti, društveni domovi, dječja igrališta i sportski tereni. Općina je pokrenula info centar za dobivanje i razmjenu informacija s građanima. Radna je obveza uvedena u našu komunalnu tvrtku ne bi li se nastavilo s normalnim funkcioniranjem i životom. Razgovarali smo s vlasnicima samoposluga koji su nam potvrdili da hrane ima dovoljno, a ako je u vašoj blizini netko ugrožen, molim da javite u Društvo Crvenog križa Ivanec i pomoć će stići. Dakle, osiguravamo sve što je potrebno za funkcioniranje života u ovim okolnostima. Stoga vas molim da pratite upute i po njima postupajte.

Predstojeće razdoblje će biti vrlo teško u svakom pogledu, poglavito zdravstvenom i gospodarskom. Koronavirus ugrozio je naše zdravlje, socijalni i društveni život, što nam dodatno otežava probleme s kojima se svakodnevno suočavamo. Imajući to na umu, razmatramo sve dostupne mjere pomoći našim sugrađanima i gospodarstvenicima, kako bismo smanjili njihove troškove u ovom vremenu. Proračun Općine Maruševec neće se dodatno opterećivati jer ćemo sredstva namijenjena za projekte za planirane aktivnosti koje zbog ove situacije moramo odgoditi prenamijeniti za ublažavanje posljedica ove zdravstvene krize.

Na kraju moram istaknuti još jednom važnost samozaštite. Odgovorno ponašanje svih nas, držanje razmaka i izbjegavanje bliskih kontakta može nama ali i djelatnicima u zdravstvu osigurati uvjete da spriječe širenje ove zaraze. Molim sugrađane starije od 65 godina da ne izlaze iz svojih domova i za sve svoje potrebe zatraže pomoć od svojih najbližih. Ljudi i životi su naša najveća vrijednost, zato ih sačuvajmo. Sve ostalo ćemo kao i do sada zajedno riješiti.

Komentari