OPĆINA BEDNJA

Foto - Načelnik Poljak: Crni mulj uvertira je u investiciju vrijednu gotovo 15 milijuna kuna!

Objavljeno: 20.02.2022. 09:05

Zadnja izmjena: 20.02.2022. 09:12

Jezeru podno Dvorca Trakošćan, bisera kontinentalnog turizma, nakon dugih 60 godina vraća se stari sjaj, a iako ga je privremeno zamijenio crni mulj, uvertira je to u investiciju vrijednu gotovo 15 milijuna kuna.

Nakon više od 60 godina, jezero Trakošćan je ispražnjeno kako bi se otklonio mulj i očistilo se njegovo dno, a ovim mu se pothvatom vraća stari sjaj kakvog biser turizma Hrvatskog zagorja, ali i cijele Hrvatske i zaslužuje.

Kako je naglasio načelnik Općine Bednja Damir Poljak, neugodan miris mulja koji je prema svim studijama Hrvatskih voda visokokvalitetno organsko gnojivo nije ništa izvanredno, a činjenica je da jedna od najposjećenijih lokacija ovih krajeva nastavlja privlačiti brojne turiste.

- Naravno da rezidualni ostaci u jezeru stvaraju određeni miris, međutim to ne utječe na posjećenost Trakošćana jer smo i sami svjedoci da mnogi posjetitelji dolaze radi atraktivnosti i zanimljivosti s obzirom da jezero nije bilo pražnjeno dugih 60 godina – pojasnio je načelnik Poljak.

Deponiranje mulja

Iako su mnogi sumnjali da će ovaj projekt zaživjeti, radovi su u punoj fazi izvođenja, a trenutno je u tijeku priprema terena na kojem će se deponirati mulj. Čišćenje i održavanje cijelog ekosustava je od izuzetne važnosti, a zahvaljujući ovom projektu, Trakošćansko će se jezero dugoročno urediti te sasvim sigurno, ubuduće privlačiti čak i još veći broj turista.

U blizini samog jezera ne nalaze se nikakvi stambeni objekti pa potencijalan neugodan miris koji nije iznenađujuć ne utječe na kvalitetu života mještana.

– Mulj sam po sebi i životinjski ostaci u jezeru stvaraju određeni neugodan miris, ali to je  razumljivo kod takvih zahvata i nije riječ o ničem izvanrednom. Radovi su krenuli i vjerujem da će sušno vrijeme koje dolazi ići u prilog cijelom projektu – zaključio je načelnik Poljak.

 

Komentari