općina beretinec

Načelnik Žganec: Porez se neće povećavati, a odgojiteljima veće plaće

Objavljeno: 22.11.2023. 14:57

Zadnja izmjena: 22.11.2023. 14:57

Prema odluci Vlade donesene u okviru najavljene nove porezne reforme, od početka nove 2024. godine jedinicama lokalne samouprave ukida se prirez, a na gradovima i općinama je da sami određuju visinu poreza na dohodak unutar određenog raspona.

Fleksibilizacijom poreznih stopa država omogućava se lokalnim jedinicama da vode aktivniju poreznu politiku. Kako su naveli iz Općine, dok većina načelnika i gradonačelnika najavljuje povećanje stope poreza kako bi kompenzirali gubitak nastao zbog ukidanja prireza, načelnik Nikola Žganec najavio je da to neće biti slučaj u Općini Beretinec. Rezultat toga, rekao je, bit će rast plaća mještanima.

- Općina Beretinec u ovom trenutku, s obzirom na sve okolnosti, ne razmišlja o podizanju stope poreza na dohodak u okviru najavljene porezne reforme. Prihod izgubljen zbog ukidanja prireza nadoknadit će se preraspodjelom unutar proračuna i prijavom projekata na razne natječaje. Tom odlukom plaće mještanima općine Beretinec s novom će godinom rasti - istaknuo je načelnik Žganec.

'Usklađenje plaća i veće subvencije'

Osvrnuo se i na novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića, odnosno na sredstva koja će gradovi i općine dobiti u okviru novog modela, otkrivši kako će Općina iskoristiti ta sredstva.

- Sredstva za fiskalnu održivost dječjih vrtića u cijelosti će se utrošiti primarno na usklađenje plaća na propisani pedagoški standard te će se uvesti mjera većeg sufinanciranja za drugo i svako sljedeće dijete iz iste obitelji za svu djecu s područja općine Beretinec - rekao je Žganec.

Komentari