Najezda lisica: U Varaždinu stigle do Lidla, ušle u dvorišta Srakarima, mještanima Trnovca i Sv. Ilije

Objavljeno: 26.08.2015. 10:51

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:26

Foto: Ilustracija

Kao posljedica toplog i sušnog vremena na području Varaždinske županije značajno je povećana populacija lisica koje su u više navrata ulazile u dvorišta na području Trnovca Bartolovečkog, Sv. Ilije, Sračinca i Grada Varaždina...

Srećom, kako doznajemo u Veterinarskoj stanici Varaždin, u proteklih 12 mjeseci na području Varaždinske županije nije odstrijeljena ni jedna bijesna lisica. To je rezultat četverogodišnje provedbe tzv. oralne vakcinacije koja je obavljena aviotretiranjem, pojasnio je dr.vet.med. Kristijan Šamarija, voditelj Odjela za higijenu okoliša i sanitaciju VSV-a.

- Iako Hrvatska još uvijek nije zemlja slobodna od bjesnoće, znakovito je da na čitavom području RH proteklih 12 mjeseci nije zabilježen ni jedan slučaj ove opake prenosive bolesti kod odstrijeljenih predatora koji su poslani na analizu u Hrvatski veterinarski institut – naglasio je Šamarija.

Proteklih godina lovci su u našem kraju za svaku mladu ili staru odstrijeljenu lisicu dobivali novčanu naknadu od 100 kn, koju im je isplaćivala VSV zahvaljujući povratu novca iz Državnog proračuna RH.

- Sada to više nije slučaj iako nam lovci i dalje donose lešine lisica, kuna i lasica. Za odstrijeljenu lisicu mlađu od jedne godine nemaju naknadu, već dobivaju bodove za odstrijeljenu divljač, odnosno predatore. U svojim Lovačkim društvima potom ih mogu iskoristiti za besplatan odstrjel fazana ili zečeva – pojasnio je Šamarija.



Ovogodišnje vremenske prilike koje je karakterizirao mali broj dana s oborinama, pogodovao je masovnom kočenju miševa i štakora. Indirektno se povećao broj zečeva i fazana, a potom i lisica.

- Na žalost, ovim predatorima su brojna zapuštena zemljišta omogućila da stvore brojna legla u sigurnosti. Stoga ne začuđuje njihova pojava na obiteljskim imanjima u Općini Trnovec Bartolovečki, u Beretincu, Sv. Iliji i u gradu Varaždinu u kojem su se poijavile u okolici prodajnog centra Lidl te obližnje benzinske pumpe – ističe.

Ukoliko građani primijete lisice, stručnjaci VSV-a preporučaju da im ne prilaze.

- Njihovu pojavu treba prijaviti nadležnom Lovačkom društvu ili udruzi. Treba znati da lovci ne smiju pucati na predatore u zoni 300 metara od naselja. Ukoliko je to nužno, moraju ishoditi dozvolu Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i tek potom se obavlja odstrjel pod nadzorom policijskih službenika. Ta procedura traje i apeliramo na građane da u takvim slučajevima budu strpljivi – rekao je Šamarija, dodavši kako je za uklanjanje lešina i njihovo slanje u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu nadležna Veterinarska stanica Varaždin.

Na kraju, kažimo i to da od 1. siječnja 2015. godine, za razliku od pasa, žitelji na području Varaždinske županije nisu bili izloženi ni jednom ugrizu lisica.

Komentari