trnovec bartolovečki

Najmlađi u doticaju s autohtonim i tradicionalnim

Objavljeno: 30.11.2016. 17:32

Djeca iz dječjeg vrtića ''Zeko'' iz Trnovca Bartolovečkog prije nešto više od dva mjeseca posjetila su OPG Cafuk iz Domitrovca u općini Vidovec, kako bi se upoznala s načinom pripreme i kiseljenja varaždinskog zelja, a o svemu ih je upoznala Marija Cafuk, poznata čuvarica sjemena varaždinskog zelja.

Čitavo to vrijeme varaždinsko zelje se kiselilo, a danas ga Marija Cafuk dopremila i donirala vrtiću, kako bi najmlađi mogli uživati u blagodatima svoga rada, budući da su oni gazili to isto zelje. Isto tako, uz kiselo varaždinsko zelje, OPG Cafuk je doniralo i punu vreću slatkiša pa će klinci u slijedećem razdoblju uživati u slatko – kiselim okusima.

Ovom posjetom OPG-a Cafuk nastavljaju se aktivnosti na projektu ''Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije'' kojeg provodi Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, a tom prigodom zadovoljstvo je izrazio i pročelnik spomenutog Upravnog odjela dr. sc. Dragutin Vincek.

-Ovaj projekt ima jedan jedini osnovni cilj, a to je edukacija i odgajanje budućih potrošača. Danas u vremenu globalizacije, zajedničke poljoprivredne politike, jedino nam je ostala još ta mogućnost – vlastiti odabir. Ova djeca će jednog dana biti potrošači, kupci prehrambenih proizvoda, a ovo je način kako ih pokušati educirati u smjeru da kod kupnje prednost daju domaćem, autohtonom – istaknuo je pročelnik Vincek.

Podsjetimo, Varaždinska županija osmislila je projekt koji ima za cilj upoznavanje najmlađih, odnosno predškolske djece s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama Varaždinske županije. Naime, na području Varaždinske županije danas je zaštićeno čak 13 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda: varaždinsko zelje, vidovečki gibanik, meso zagorskog purana, ludbeški rozetlin, varaždinski klipić, trnovečka makovnjača, purek z Bednje, zagorski puran z varaždinskog kraja, kučanski koščičjak, varaždinsko bučino ulje, varaždinski medenjaci, domaća prirodna medena rakija i vabučin. Na tragu toga, nastala je i ideja da se najmlađe stanovnike, tijekom pedagoške godine u vrtićima - na njima prihvatljiv i pristupačan način - upoznaje upravo s tradicionalnim proizvodima.

 

Komentari