urbana polu-legenda

Najpametnija glumica ikada uistinu je dolazila u Varaždin - ali njezin ujak nije imao sreće biti ovdje pokopan

Objavljeno: 18.10.2017. 10:29

Zadnja izmjena: 18.10.2017. 13:44

Foto: YouTube/Screenshot/Arhiva

Ovih dana očito je moderno "otkrivanje" grobnica osoba koje su u izravnoj rodbinskoj vezi sa svjetskim uglavnom filmskim zvijezdama. Zanimljivo je i to da je uvijek u priči varaždinsko židovsko groblje.

>> PROVJERILI SMO 'Priča o grobu Schwarzeneggerove bake u Varaždinu urbana je legenda'

Jučer smo pisali o Schwarzeneggeru i pokazali da je priča o njegovoj baki sahranjenoj u Varaždinu urbana legenda. Premda, ako baš Arnie svrati i demantira nas - budemo rado priznali grešku. 

Prva erotska glumačka zvijezda

Nekako se u isto vrijeme pojavila i priča da je na židovskom groblju pokopana i rodbina Hedy Lamarr (1914-2000), popularne glumice još prije onoga rata i velike inovatorice, bez koje ne biste imali neke vrlo ključne današnje proizvode. Kao glumica, ušla je u povijest prije svega zbog svog slobodnog odnosa prema prikazivanju gologa tijela na filmu - najjači je primjer vrlo otvorenog glumljenja orgazma u čehoslovačkom filmu Ekstaza, u paru s našim Zvonimirom Rogozom.

Imala je i svoju karijeru u Hollywoodu - ali ona kao glumica nikada njie dostigla razinu Marlene Dietrich ili Grete Garbo, čija je navodna nasljednica trebala biti. No, Hedy je imala izniman intelekt i izumila je bežično upravljanje torpedom izmjenjivim frekvencijama. Njezin izum vojska nije nikada koristila - no, upravo je to tehnologija koja se danas koristi za wi-fi, bluetooth i mobitele. Da, upravo njoj možete zahvaliti ako sad surfate svojim mobitelom i čitate ovaj članak. Štoviše, Dan izumitelja 9. studenoga jest u stvari rođendan Hedy Lamarr.

Hedy u Varaždinu

Za razliku od Terminatora Arnieja - koji vjerojatno za Varaždin nije nikada ni čuo - Hedy je u Varaždin uistinu dolazila prije Drugog svjetskog rata. Razlog je bio njezin rođak Rudolf Glueck, tadašnji nadrabin. Nismo sasvim sigurni u to koje su točno njihove rodbinske veze bile, ali je definitivan podatak da je - za razliku od Arnijeve bake - Hedy bila Židovka. Neke verzije govore o ujaku, ali to ne može biti ujak u prvom koljenu.

- Često smo viđali rabina Gluecka kako izlazi iz židovske općine u pratnji jedne lijepe žene. Kad smo se raspitali o kome se radi - saznali smo da je to glumica Hedy Lamarr. - glasi jedno zabilježeno prijeratno sjećanje kojega nam je iznijela Spomenka Težak, savjetnica Gradskog muzeja Varaždin. Dakle, nije urbana legenda - Hedy je stvarno svraćala u naš grad i šetala njegovim ulicama.

Ali njezin rođak Rudolf Glueck nije sahranjen na židovskom varaždinskom groblju. U ludilu fašističkog holokausta već u lipnju 1941. praktički su uklonjeni svi Židovi iz našeg grada i prvi unutar NDH postali smo "Judenfrei" grad. Glueck je odveden u Jasenovac i tamo skončao svoj život negdje 1943. godine. Ustaše, kao što znamo, nisu slali nazad u rodna mjesta tijela pobijenih. Židovsko groblje je uglavnom zatvoreno za posjet (iako nije nemoguće uz dogovor ga obići) - ali tamo nećete naći rođaka Hedy Lamarr. I ona je, napokon, zbog svog židovskog podrijetla morala pobjeći iz Austrije.

Komentari