Naknade za sušu samo “odabranim” poljoprivrednicima!?

Piše: evarazdin

Objavljeno: 11.11.2011. 18:25

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Varaždinska županija

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Varaždinske županije uputilo je prigovor Ministarstvu Poljoprivrede kao izraz svojeg nezadovoljstva na nakanu Države da isplati naknadu za sušu samo poljoprivrednicima s 80 i više posto procijenjenih šteta.

Ministarstvo poljoprivrede poslalo je dopis Županijskim povjerenstvima za procjenu šteta od elementarnih nepogoda kojim traže da im se dostave podaci samo za one poljoprivrednike koji su pretrpjeli 80 i više posto šteta kako bi im se isplatile odštete.

Stoga je Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Varaždinske županije uputilo pisani prigovor kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo te ukazali na nekorektnost Ministarstva poljoprivrede, jer ispada da država krši zakone koje je sama donijela.

Naime, Povjerenstvo smatra kako traženo nije u skladu sa Zakonom i Metodologijom i provedbenom praksom jer je procjena šteta u Gradovima i Općinama rađena temeljem posebnih odredbi iz Metodologije za procjenu šteta, odnosno na tragu trinaestogodišnje prakse u cijeloj Hrvatskoj pri čemu se - radi usitnjenih posjeda - šteta pojedinačno fizički ne može obraditi jer i unutar cjelina ima šteta od 40 do 80 posto.

U Povjerenstvu također smatraju kako je nedopustivo da oni kojima je ona procijenjena na manje od 80 posto površina ne dobiju odštete te navode da bi, ukoliko nedostaju sredstva u Proračunu da se štete barem djelomično ublaže, bilo poželjno izvijestiti javnost o navedenom.

Povjerenstvo nije u mogućnosti udovoljiti zahtjevu resornog Ministarstva jer ne žele odgovarati za posljedice koje će iz toga proizaći, odnosno neisplatu šteta svima koji su ih imali.

Iz Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Varaždinske županije podsjećaju da je župan Predrag Štromar proglasio elementarnu nepogodu uzrokovanu dugim sušnim razdobljem bez oborina tijekom svibnja, lipnja, srpnja i kolovoza 2011. godine.

Elementarna nepogoda suša na pojedinim je poljoprivrednim usjevima uzrokovala smanjenje prinosa od 30 do 70 posto, a odnosila se na slijedeće poljoprivredne usjeve: ratarske kulture kukuruz sjemenski, merkantilni i silažni, bundeve golice, travnodjetelinske smjese, te drugi otkos trave na livadama za stočnu hranu. Županijsko  povjerenstvo  za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obilaskom je terena utvrdilo navedene štete te procijenilo da su štete na kulturama oko 75 milijuna kuna, što je i bila osnova za proglašenje elementarne nepogode.

I Međimurci se žale: Ako prođe ideja ministarstva, međimurskim će poljoprivrednicima biti isplaćeno samo 3 posto ukupne procijenjene štete!

Župan Međimurske županije Ivan Perhoč ministarstvu je poslao dopis u kojem traži da se još jednom razmotre kriteriji za raspodjelu pomoći.

- Predloženi način dodjele pomoći smatramo neprihvatljivim i nepravednim prema ostalim poljoprivrednicima koji su pretrpjeli velike gubitke zbog suše. Ovakvim načinom raspodjele pomoći  brojni poljoprivrednici dovest će se u neravnopravni položaj zbog uskraćivanja prava koja im pripadaju prema odredbama Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda - stoji u dopisu koji je župan Perhoč uputio ministru Petru Čobankoviću.

Inače,  štete od ovogodišnje suše u Međimurskoj županiji procijenjene su na 115 milijuna kuna, a ukoliko se budu isplaćivale pomoći samo za štete veće od 80 posto, međimurski poljoprivrednici moći će ukupno dobiti najviše 3 posto tog iznosa!

Komentari