filozofi iz našeg kraja

Nakon 22 godine zatišja ponovno pokrenut Varaždinski filozofski krug - Čehok počasni član

Objavljeno: 04.04.2017. 09:00

Zadnja izmjena: 04.04.2017. 09:02

Prošloga je tjedna u Prvoj Gimnaziji Varaždin održana konstituirajuća sjednica kojom je ponovno pokrenut Varaždinski filozofski krug (VFK) Hrvatskog filozofskog društva.

Na sjednici se okupilo 15 profesora filozofije s područja Sjeverne Hrvatske iz Čakovca, Ivanca, Varaždina te dvoje profesora s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Novoosnovani VFK je zapravo nastavak VFK-a koji je djelovao u razdoblju od 1993. do 1995., s inicijatorom Ćirilom Čohom i predsjednikom Eduardom Vargovićem, dugogodišnjim voditeljem ogranka HAZU Varaždin. Spomenuti članovi svesrdno su podržali novo okupljanje, a proglašeni su i počasnim članovima Kruga, zajedno s Ivanom Čehokom koji je bio najaktivniji član VFK-a 1990-ih.

Nakane su Kruga populariziranje filozofije, upoznavanje javnosti s modernim strujanjima, tijekovima i trendovima u svjetskim i hrvatskim filozofskim okvirima, organiziranje predavanja etabliranih i vrsnih filozofa i znanstvenika, uspostavljanje uskih sveza i suradnje s lokalnim institucijama kao što su FOI, HAZU, Gradska knjižnica, HNK, itd. Između ostalog, Krug je krenuo sa stvaranjem baze odnosno popisa brojnih svršenih profesora filozofije i diplomiranih filozofa iz regije, koji na žalost nemaju priliku baviti se svojom strukom. Predstavljen je  i prijedlog vizuelnog identiteta Kruga, rad varaždinskog grafičkog dizajnera Ivana Matijašića. Predsjednik Varaždinskog filozofskog kruga postao je Matija Mato Škerbić, pokretač ponovnog okupljanja filozofa našeg kraja.

Komentari