smotra u zaboku

Nakon domaćih nastupa maruševečki „Kumovi“ na smotri kuburaša

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 19.08.2017. 09:01

Zadnja izmjena: 19.08.2017. 09:04

Kolovoz i rujan su mjeseci kada Kuburaška udruga Maruševec bilježi nastupe gotovo svaki tjedan .Tako su 5.kolovoza sudjelovali  u programima na obiljezavanju 22. godisnjice Oluje i Dana zahvalnosti koji je organizirala UDVDR PŽ ogranak Maruševec. U srijedu je odrađen nastup u Druškovcu kod kapelice Svetoga Roka gdje su poslije svete mise već po tradiciji pokazali umijeće pucanja iz starih kubura. 

Zanimljivo je da se prvi spomen pucanja iz kubura i mužara na maruševečkom području spominje upravo za Rokovo 1862.godine tako da je ovogodišmji nastup ujedno bio i obilježavanje 155-te godišnjice. Dan prije su kuburaši bili gosti Športskog kuburaškog društva Radobojska kubura na obilježavanju blagdana Velike Gospe.

Kuburaška udruga Maruševec će danas sudjelovati na 25.smotri kuburaša  čiji je organizator i domaćin Kuburaško društvo 'Grof Kulmer' iz Zaboka. Navedena manifestacija je jedina takvog karaktera u Lijepoj našoj te će se na događanju moći vidjeti na stotine kuburaša, stotine različitih kubura, kao i različite odore koje krase svako društvo prema njezinoj povijesti.

Očekuje se nastup 35 kuburaških društva iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije. Organizatori prije svega očekuju lijepo druženje i  dobru feštu uz bogatu gastronomsku ponudu a predviđena je i tombola na kojoj je glavna nagrada kubura .

Komentari