Nakon duge i teške bolesti preminuo varaždinski umjetnik Ivan Cikač

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 01.08.2014. 09:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Nakon duge i teške bolesti u četvrtak je preminuo poznati varaždinski umjetnik Ivan Cikač.

Ivan Cikač rođen je 9. veljače 1951. godine u Kućan Marofu pokraj Varaždina. Prvo pojavljivanje pred likovnom publikom bilježi 1973.godine, a likovnim se oblikovanjem, skulpturom i reljefom u drvu i kamenu aktivno bavio više od 40 godina.

Likovno djelo – skulpturu, kao autorski rad, zajednički ostvaruje (i potpisuje) s ocem Josipom. Ostvario je 50 samostalnih i više od 350 skupnih izložbi u Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj, Sloveniji, Francuskoj i drugim zemljama. Sudjelovao je u radu velikog broja kiparskih kolonija u zemlji i inozemstvu.

Zajedno sa svojim ocem Josipom autor je 60 monumentalnih skulptura – kipova u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, a posebna su ostvarenja spomenik Paneuropske unije u mađarskim Mlinarcima te spomenik zahvale sv. ocu Ivanu Pavlu II u Mariji Bistrici.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, kao što su: Počasni građani grada Letenya, Nagrada grada Varaždina, Plaketa grada Splita, Plaketa grada Zagreba, Plaketa grada Beograda, Plaketa grada Slavonskog Broda, Plaketa N. Zrinski (Zalaegerszeg), Povelja Marije Bistrice, Plaketa KUD-a Varteks Varaždin, III. Nagrada 60 godina Varteksa, srebrna medalja na susretima radnika šumarstva i drvne industrije Hrvatske, brončana medalja na susretima radnika šumarstva i drvne industrije Hrvatske, Plaketa grada Letenya.

Ivan Cikač bit će pokopan u subotu, 2. kolovoza u 12:15 sati na groblju u Biškupcu.

Komentari