DVD Breznički Hum

Nakon velikih ušteda energije uskoro - i proizvodnja!

Objavljeno: 22.02.2016. 12:20

Foto: Brzi mediji

Vatrogasno društvo iz Brezničkog Huma lani se javilo se na Projekt Ministarstva graditeljstva za energetsku učinkovitost koji im je odobren, i sada su u tijeku radovi na postavljanju sunčevih kolektora na krovu općinskog Vatrogasnog doma.

Riječ je o projektu koji će, kada bude dovršen, putem korištenja sunčeve energije omogućiti dogrijavanje sanitarne tople vode koja se koristi u općinskom vatrogasnom objektu. Projekt, koji zajedno financiraju ministarstvo i općina, vrijedan je oko 100 tisuća kuna, a dovršetak izvedbe planiran je krajem veljače.

Proteklih je godina općina Breznički Hum odradila desetak projekata povezanih s energetskom učinkovitosti, putem kojih su u potpunosti opremljena sva tri tamošnja vatrogasna doma, a isto su tako gotovo u potpunosti izmijenili svu vanjsku rasvjetu putem led tehnologije. Ovdje je riječ o 90% vanjske rasvjete Brezničkog Huma, koja sada putem novih tehnologija općini štedi i do 60 % troškova za ektričnu energiju.

- Nakon što smo na našim vatrogasnim domovima do sada u potpunosti obnovili fasade, stolariju, te ih opremili led rasvjetom i omogućili štedljivije grijanje na pelete, na krovu Vatrogasnog doma u Brezničkom Humu u tijeku je postavljanje sunčevih kolektora za dogrijavanje sanitarne vode i sistema grijanja. Želja nam je da uskoro postavimo i fotonaponsku elektranu pa da objekt počne i proizvoditi, a ne samo štedjeti električnu energiju – pojašnjava ovaj stopostotni učinak korištenja obnovljivih izvora energije općinski načelnik Zoran Hegedić. Na područnoj smo školi u Šćepanju obnovili krovište i fasadu te smo tamo također uveli led rasvjetu. Sada nam još predstoji da u slijedećem zahvatu u školi izmijenimo kotlovnicu te umjesto dosadašnjeg grijanja na lož ulje u ovom objektu također omogućimo grijanje peletima – zaključuje načelnik.

Općina Breznički Hum u 2016. godini nastavlja svoju do sada vrlo uspješnu priču s euro-projektima i traženjem novaca od Europe. Tako planiraju aplicirati na još četiri projekta za koje su natječaji već raspisani a odluke očekuju početkom proljeća. Ukoliko budu odobreni tada će u nekima od novih projekata općina Breznički Hum biti vodeći partner – najavljuje Hegedić.
 

Komentari