DAN MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA

Medicinske sestre i tehničari svoj dan ove godine obilježavaju radno i pod zaštitnim mjerama

Objavljeno: 11.05.2020. 18:00

Zadnja izmjena: 11.05.2020. 18:47

Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara u Općoj bolnici Varaždin ove godine bit će obilježen radno i pod mjerama opreza.

Svake godine 12. svibnja, na dan rođenja utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale, širom svijeta se obilježava Međunarodni dan sestrinstva, a ove godine WHO je proglasila i kao „Godinom medicinskih sestara i primalja“.

– Želja nam je široj javnosti ukazati na značaj sestrinske profesije, odnosno medicinske struke, kao i struke samih primalja. Ponekad nam se čini kako znanje i trud pojedinaca često nisu dovoljno prepoznati u javnosti što ne znači da nisu važni, istaknula je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Varaždin Anica Sekovanić, mag .med. techn.

Zbog epidemije uzrokovane COVID-19 infekcijom, ove godine izostat će tradicionalno obilježavanje Dana medicinskih sestara i tehničara poput prigodnih druženja, organiziranja izložbi, raznih edukacija. Međutim, COVID-19 infekcija ipak ih neće spriječiti da taj dan ne budu uz svoje pacijente, da im pružaju najbolju zdravstvenu skrb, riječ utjehe, upute topli pogled pun ohrabrenja.

– Na početku nam je sve bilo novo, učile smo iz dana u dan, ali sad nakon gotovo dva mjeseca kako na našem odjelu imamo COVID-19 pacijente, mogu s ponosom istaknuti kako smo postali pravi uigrani tim, rekla je glavna sestra Službe za interne bolesti Željka Gajski, dipl.med.techn.

– Svatko od nas susreo se sa svojim prvim pozitivnim bolesnikom za kojeg znaš da si ti taj koji ga je testirao, da si ti taj koji je s njim proveo vrijeme u potrebnoj izolaciji i prvi put to zaista djeluje poprilično stresno. U glavi ti se vrti tisuće stvari, jesmo li im pružili najbolju skrb, jesmo li se maksimalno zaštitili…, rekla je glavna sestra Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Nevenka Ivek, dipl.med.techn., medicinska sestra s višegodišnjim iskustvom u radu s pacijentima OB Varaždin.

O oboljelima od COVID-19 infekcije brinu medicinske sestre i tehničari s Odjela za infektologiju. Dežuraju 24 sata, a raspoređena su u četiri tima po tri sestre. 

 Sami pacijenti često se znaju teško nositi sa novonastalom situacijom.

– Na početku su svi oni bili jako prestrašeni. Prvo riječ je o novoj bolesti, o kojoj nitko ništa nije znao, informacije iz svijeta nisu bile ohrabrujuće, posebno kada je riječi bilo o broju umrlih. Kada su saznali da su COVID-19 pozitivi, te kada su još nas vidjeli u našim zaštitnim odjelima, uz spoznaju da će morati biti zatvoreni na odjelu, ne znajući što im donosi slijedeći dan, s pitanjem jesu li zarazili i svoje ukućane, posebno one koje spadaju u rizičnu skupinu, zaista im nije bilo lako, rekla je glavna sestra na Odjelu za infektologiju Vesna Šaligsestra Šalig te dodala kako je jedan od najljepših trenutaka kada oporavljeni pacijenti odlaze svojim kućama, svojim obiteljima. - Kako oni nas ne vide, te nas prepoznaju samo po glasu, kad izlaze iz bolnice, najčešće žele vidjeti naša lica. Kada vidite tu sreću, veselje, zahvalnost u njihovim očima – nama je to tada najveća nagrada za naš rad, trud i odricanje, s ponosom je izjavila sestra Šalig.

Medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan čestitao je i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, te im se zahvalio na svemu što čine za pacijente.

– Liječnici su nositelji zdravstvenog sustava i njihova uloga u zbrinjavanju pacijenata je neprocjenjiva. Međutim, potporni stup koji čuva taj sustav su upravo medicinske sestre i tehničari. Od hitnog prijema, trijaže, do brige za intenzivnog pacijenta, brinući o svakom detalju njihova trenutnog zdravstvenog stanja, i to sve pod punom zaštitnom opremom – zahtjeva stručnost, organiziranost, empatiju, suosjećanje, smirenost, samopouzdanje – a to je ono što medicinske sestre i tehničari Opoće bolnice Varaždin imaju i na čemu sam posebno ponosan, ali i zahvalan jer oni čine kvalitetu ove zdravstvene ustanove, izjavio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

 

Komentari