detalji

Naplatne kućice sljedeće godine odlaze u povijest, evo kako će se naplaćivati cestarina

Iz HAC-a poručuju da će građani trebati odabrati ili ENC ili registraciju tablica, no taj ENC nije više onaj stari ENC, već stiže novi, moderniji uređaj prilagođen skenirajućoj rampi....
Objavljeno: 25.01.2023. 08:19

Zadnja izmjena: 25.01.2023. 08:51

Želite li dogodine autocestom od Splita do Zagreba osobnim vozilom, morat ćete ili kupiti moderniji ENC ili registrirati tablice vozila s podacima za naplatu.

Ovo su, kako piše Index, noviteti iz HAC-a koji bi trebali stati na kraj kilometarskim kolonama, a cijena novog sustava i svih potrebnih radova iznosit će 65.9 milijuna eura odnosno 570 milijuna kuna ako uračunamo i uklanjanje kućica. Uvođenje novog sustava najavljuje se krajem 2024. godine.

Na ceste stižu rampe, takozvani portali koji će očitavati podatke s vozila, čime će automatski obračunavati i naplaćivati cestarinu. Koliko kilometara prođete, toliko ćete i platiti. 

Iz HAC-a poručuju da će građani trebati odabrati ili ENC ili registraciju tablica, no taj ENC nije više onaj stari ENC, već stiže novi, moderniji uređaj prilagođen skenirajućoj rampi. Hrvatske autocesta upitali smo da nam opiše kako ćemo 2024. godine doći od Splita do Zagreba. 

Valja naglasiti da birati mogu jedino vlasnici lakih vozila, dok će teška vozila morati uzeti ENC.  Skenirajuće rampe bit će kompatibilne i s uređajima iz drugih država

Što je s turistima?

Pretpostavljamo da netko tko dolazi na more neće kupovati ENC Hrvatskih autocesta. Iz HAC-a odgovaraju da su i na njih mislili.

- Procedura je ista. Turisti će se prijaviti online i tamo, ako žele, mogu registrirati tablice, a ako ne, mogu kupiti ENC. Recimo, da sada idete u Austriju, želite kupiti vinjetu i ona će se očitavati, tako imamo ovo. Postojat će i mogućnost da se cestama vozite i s ENC-ovima drugih operatera, ali samo onih s kojima HAC sklopi ugovor. Zasad smo dogovorili suradnju s talijanskim Telepassom, njihovim uređajem moći ćete proći našim autocestama već od ovog ljeta - kažu iz HAC-a.

 

 

 

Komentari