Napokon može početi sanacija odlagališta u Jerovcu

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 06.01.2011. 11:33

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Ilustracija

Dugo očekivana sanacija odlagališta komunalnog otpada u Jerovcu, na kojemu ivanečka Komunalna tvrtka Ivkom više od 20 godina odlaže smeće iz cijeloga ivanečkog kraja, napokon može početi. Nakon što su, zbog žalbi, dva prethodna raspisana natječaja bila poništena, treća javna nabava za odabir izvođača sanacijskih radova uspješno je provedena, pa je posao, vrijedan 8,54 milijuna kuna, dobila Meteor grupa iz Varaždina. Novac za taj golem posao zajedno osiguravaju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Ivanec, u omjeru 60:40. Budući da odlagalištem u Jerovcu gospodari Ivkom, Grad je sve poslove oko sanacije prenio svom komunalnom poduzeću.

Ono što građane najviše zanima jest što sanacija znači za budućnost odlagališta u Jerovcu. Hoće li se ono nakon toga zatvoriti? Gdje će se nakon toga zbrinjavati smeće iz ivanečkoga kraja? Kako će se sanacija smetlišta uopće tehnički izvesti?

- Procjenjuje se da je od 1989. do sada u Jerovcu odloženo oko 63.000 tona smeća. Ono se od početka odlaže u iscrpljena ležišta, iz kojih je Pješčara Jerovec nekad vadila pijesak. Predviđeno je da se radovi obavljaju etapno, tijekom nekoliko idućih godina. Pritom će se smeće s pojedinih „kazeta“ (ograničenih područja) podizati i premještati, ispod će se sagraditi sustav odvodnje i isparavanja i položiti nepropusne folije, na koje će se potom ponovno vratiti smeće. Sve to na kraju će se pokriti zemljom, ozeleniti i sanirati u skladu sa zakonom – objasnio je Ivkomov direktor Mladen Stanko. Sanacija će se provoditi tako da se osigura usputno neometano dalje odlaganje otpada, sve do otvaranja regionalnog odlagališta u Piškornici.

- Stanovništvo ivanečkoga kraja smeće u Jerovcu sada odlaže vrlo jeftino. Prerano je za kalkulacije, ali sigurno je da će zbrinjavanje smeća u Piškornici biti za građane višestruko skuplje – ocijenio je Stanko. Nakon otvaranja Piškornice, u Jerovcu se smeće više ne bi odlagalo, već bi se u njemu uredila pretovarna stanica, za baliranje smeća i pripremu za transport u Piškornicu.

- Budući da svi gradovi i općine ivanečkoga kraja svoje smeće zbrinjavaju u Jerovcu, Grad Ivanec po tom pitanju trebao bi se početi ekonomski ponašati, jer zbrinjavanje otpada više ne može biti socijalna, nego ekonomska kategorija. Ne može cijena odlaganja smeća za susjede biti ista kakvu plaćaju Ivančani – mišljenje je Dražena Krtanjeka, rodom iz Jerovca.


Agencija VLM



Komentari