inicijativa "Čisto podzemlje"

Nastavlja se čišćenje jame Sv. Josipa - u drugoj akciji iz jame izvađeno oko 70 vreća smeća

Objavljeno: 14.11.2019. 10:00

Zadnja izmjena: 14.11.2019. 10:05

Nakon što su, u sklopu inicijative "Čisto podzemlje", članovi Speleološke udruge Kraševski zviri iz Ivanca u listopadu proveli prvo čićenje jame Sv. Josip, protekle su subote održali i drugu po redu akciju čišćenja, koju je novčano podržala Općina Bednja.

Ovoga puta jama je čišćenjem produbljena za 1,5 m, dok je iz nje izvađeno oko 70 vreća smeća ili puna traktorska prikolica otpada. Iz jame je izvađeno smeće koje su mještani u nju odlagali prvenstveno u periodu kada nije postojalo organizirano prikupljanje otpada. Speleolozi su iz jame izvukli najrazličitiji otpad - korištene pelene, tekstil, limenke, boce, kosti neidentificiranih životinja, akumulatore, felge, kišobrane, razno posuđe, lavore, dijelove peći i bicikala, gume i sl. O tome koliko se dugo ovdje odlagao otpad svjedoče i rokovi trajanja na limenkama, iz kojih se može iščitati da je izvučen otpad star i do 25 godina. Osim otpada izvučeno i dosta lišča i zemlje.

U pomoć speleolozima pristigli su i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bednja koji su otpad traktorom prevezli do mjesta gdje ga je zbrinuo Ivkom. Sljedeća akcija čišćenja jame Sveti Josip predviđa se sljedeće godine, a sudeći prema dosadašnjim iskustvima, očekuje se izvlačenje još veće količine smeća. Speleolozi se nadaju da će tada doseći dno, tj. jamu Sv. Josip potpuno očistiti i time je uvrstiti u spisak očišćenih speleoloških objekata.

Komentari