Nastavlja se "Lektira u kazalištu", predstave će gledati gotovo 7000 učenika

Objavljeno: 13.05.2014. 10:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Švoger

Projekt "Lektira u kazalištu" nastavlja se i ove godine, a učenici će gledati tri predstave Hrvatskog narodnog kazališta "I ti ljubav nekom daj" Vesne Parun, "Kraljević i prosjak" Marka Twaina i "Ruke" Ranka Marinkovića, dramaturginje Vesne Kosec-Torjanac.

Varaždinska županija i Hrvatsko narodno Kazalište u Varaždinu potpisali su sporazum o daljnjem provođenju projekta "Lektira u kazalištu". Stoga će i ove godine gotovo sedam tisuća učenika iz 27 škola Varaždinske županije gledati kazališne predstave.

Projekt je započeo 2010. godine, a provodi se s ciljem proširivanja znanja i utvrđivanja gradiva iz hrvatskog jezika i lektire kroz kazališnu umjetnost, kao i stjecanja opće kulture kod osnovnoškolaca.

– Ovo je hvalevrijedan projekt. Osim što djeca dobivaju dodatnu edukaciju, ona se uglavnom prvi puta susreću s kazalištem i njima je to uzbudljivo te stvara naviku dolaska u kazalište, što je jedan od ciljeva projekta. Varaždinska županija financira predstave i prijevoz, tako da nastavnici nemaju nikakve brige s tim, već je njihovo da dogovaraju s kazalištem koje će predstave djeca gledati – rekao je župan Predrag Štromar na današnjem potpisivanju sporazuma o nastavku projekta.

Projekt je namijenjen nastavnicima i profesorima hrvatskog jezika, pedagogije, povijesti i etike srednjih i osnovnih škola Županije u svrhu dodatne pomoći učenicima kod obrazlaganja i usvajanja gradiva lektire.

– Velik je interes i učenika i njihovih nastavnika. Djeca su zainteresirana, mirno prate predstave svih godina otkad se projekt provodi  i otkad je Županija to omogućila nama i djeci. Cilj je stjecanje navike dolaska u kazalište. Atmosfera je apsolutno posebna u kazalištu, djeca su divna i mislim da je ovakav projekt koristan, jer ne samo da dođu na predstavu, već i razgledaju kazalište, koncertnu dvoranu i malo-pomalo stječe se navika dolaska u kazalište – istaknula je Jasna Jakovljević, ravnateljica HNK Varaždin.

Učenici su već krenuli u kazalište, izvedeno je nekoliko predstava, a razmišlja se i o prijavi projekta na europske fondove. – Hrvatsko narodno kazalište prijavljuje svoje projekte na europske fondove pa će i "Lektira u kazalištu" biti jedan od projekata koji ćemo prijaviti. U tijeku je već jedan drugi projekt, a radi se o programu lutkarstva, navike i oblačenja kostima, u kojem sudjeluju starije i nemoćne osobe – rekla je Jasna Jakovljević.

Komentari