Nastavnici peticijom organizirano traže suspenziju problematičnih učenika

Objavljeno: 08.02.2013. 16:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Andrej Švoger / VT

- Na svoje sam oči vidjela kako jedna učenica, tada 1. razreda, rukama i nogama udara učitelje koji su je nagovarali da uđe na sat! No, znam i jednog učenika koji na satu tjelesnog nogama udara ostalu djecu - u trenu se učiteljica razredne nastave Ines Hrain Ludošan prisjetila nekog od oblika nasilja u školama.

Iako se njoj srećom ništa od spomenutog na satu nije dogodilo, itekako su joj dobro poznati učenici koji sat ometaju verbalnim ispadima.

- Trenutno imam učenika koji neprestano sabotira nastavu. Upada mi u riječ, ponavlja za mnom, oponaša kako ja govorim. Ponekad ga opomenem, ali se uglavnom trudim to ignorirati. Ne želim mu dozvoliti da dođe u centar pažnje - izjavila je.

Upravo je zbog takvih, ali i još gorih situacija udruga Nastavnici organizirano pokrenula peticiju kojom traži uvođenje suspenzije ili udaljavanja učenika iz učionice. Među dosad 7.022 prikupljenih potpisa iz hrvatskih škola, Varaždinska županija po zastupljenosti škola u kojima se potpisala peticija pri samom je vrhu, odgovorili su iz udruge.

- Svaki nastavnik suočava sa sve većim problemom održavanja discipline u razredu. Probleme najčešće izaziva jedan ili nekolicina učenika koji trajno sprječavaju neometano izvođenje nastave i time krše prava ostalih učenika na obrazovanje. No, postojeće pedagoške mjere učenici doživljavaju kao mrtvo slovo na papiru. Uvođenjem mjere suspenzije ostatak učenika u razredu zaštitili bismo od verbalnog, a ponekad i fizičkog nasilja od strane njihovih vršnjaka, dok bismo istovremeno sankcionirali neprihvatljivo ponašanje - rekli su u udruzi.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskog tjednika.

Komentari