Natječaj i izložba radova vjeroučenika na temu “Vjerujem“

Objavljeno: 31.03.2013. 14:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Biskupija-varazdinska.hr

U sklopu uskrsne duhovne obnove vjeroučitelja Varaždinske biskupije, nagrađeni su i izloženi najbolje ocijenjeni stvaralački radovi učenika osnovnih škola s područja Varaždinske biskupije, prikupljeni u sklopu natječaja “Književno i likovno stvaralaštvo iz područja vjeronauka učenika u osnovnim školama Varaždinske biskupije“.

Prošle je godine natječaj “Književno i likovno stvaralaštvo iz područja vjeronauka učenika u osnovnim školama“ održan na razini Međimurske županije, to jest Županijskog stručnog vijeća vjeroučitelja u osnovnim školama Međimurske županije, a na idejni poticaj vjeroučiteljice Rahele Klobučarić te uz podršku mr. Damjana Korena.

Dobar odaziv vjeroučenika i vjeroučitelja potaknuo je podizanje ovog natječaja na razinu biskupije, a organizator je Katehetski ured Varaždinske biskupije. Također, uvedena je i nova kategorija uz književne i likovne radove, a to je fotografija.

Cilj ovog natječaja je potaknuti učenike na izražavanje vjerskih sadržaja kroz stvaralačko izražavanje na području likovnog i književnog izričaja s ciljem poticanja kreativnosti i njegovanja estetske dimenzije u vjerskom odgoju i obrazovanju. Također, kroz ovaj natječaj daje se mogućnost proširenja sudjelovanja u natjecanju iz vjeronauka koje se tako ne iscrpljuje samo na području znanja (Vjeronaučna olimpijada), već prelazi i u područje stvaralačkog izražavanja.

Tema ovogodišnjeg natječaja: “Vjerujem!“ vezana je uz Godinu vjere koju je 11. listopada 2012. godine, na 50. obljetnicu otvorenja Drugog vatikanskog koncila te na 20. obljetnicu objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve, otvorio papa Benedikt XVI. Stoga je i ovaj natječaj jedan od poticaja za promišljanje o važnosti vjere u životu vjeroučenika. “Vjerujem!“ je iskustvo biblijskih osoba, te niza poznatih i nepoznatih ljudi u hodu za Isusom Kristom, kako kroz povijest Crkve, tako i u naše vrijeme. “Vjerujem!“ je svakodnevno iskustvo suvremenih ljudi.

Tema izražena u prvom licu jednine dala je mogućnost iznošenja vrlo osobnih doživljaja i stavova, uz mogućnost i šireg promatranja. Nakon mise koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, vjeroučitelji Rahela Klobučarić i Silvio Benč, voditelji projekta natječaja, objavili su rezultate ovogodišnjeg provedenog natječaja. Biskup Mrzljak podijelio je prigodne nagrade učenicima čije je radove povjerenstvo ocijenilo kao najbolje, uz priznanja te pohvalnice autorima pohvaljenih radova.

Pristigle je radove vrednovalo peteročlano povjerenstvo, te je na temelju bodova sastavljena lista najboljih radova.

Autori najboljih književnih radova su: 1. Magdalena Gašparić iz OŠ Vinica, 2. Ines Oreški iz OŠ Hodošan i 3. Florijan Marčec iz OŠ “Petar Zrinski“ Šenkovec. Autori pohvaljenih književnih radova su: Sandi Juren iz OŠ Kotoriba, Patrik Kelek iz OŠ “Vladimir Nazor“ Pribislavec, Lovro Klobučarić iz OŠ “Ivan Goran Kovačić“ Sveti Juraj na Bregu, Ana Krhač iz OŠ “Petar Zrinski“ Šenkovec, Lucija Levaković iz PŠ “Fran Galović“ Peteranec, Petra Mesarek iz OŠ Hodošan, te Martina Trstenjak iz OŠ “Vladimir Nazor“ Pribislavec. Nagrađenim likovnim radovima autori su: 1. Vito Matijašec iz OŠ Vinica, 2. Luka Merdanović iz OŠ “Vladimir Nazor“ Pribislavec i 3. Ana Botak iz OŠ “Braća Radić“ Koprivnica - PŠ Kunovec. Pohvaljeni autori likovnih radova su: Valentina Horvat iz Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, Varaždin, Kaja Resman iz OŠ “Petar Zrinski“ Šenkovec, Viktorija Dretar iz OŠ “Ivan Goran Kovačić“ Sveti Juraj na Bregu, Dora Sajko iz II. OŠ Varaždin, Teodora Hublin iz OŠ Sračinec, Mateja Ignac iz Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin, Juraj Toplak iz II. OŠ Varaždin, te Matija Kamenar iz OŠ “Petar Zrinski“ Šenkovec. Najbolje ocijenjenim fotografskim radovima autori su: 1. Dino Novak iz OŠ Prelog, 2. Lidia Vinković iz OŠ “Ivana Gorana Kovačića“ Sveti Juraj na Bregu i 3. Katarina Plantak iz OŠ “Vladimir Nazor“ Sveti Ilija. Pohvaljeni su autori fotografija: Marina Kljajić iz OŠ Prelog, Ena Mihalković iz OŠ “Vladimir Nazor“ Pribislavec, Antonia Mutvar iz OŠ Podturen, Lucija Kraš iz OŠ Vinica, Anela Ilijaš iz OŠ Prelog, Marko Kušinec iz OŠ Vinica, te Luka Pintarić iz Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin.

Odaziv na natječaj bio je dobar, te su sudjelovali učenici iz 28 škola, s ukupno 133 rada. Dobar odaziv na natječaj odličan je temelj za daljnje održavanje i razvijanje ovog projekta u budućnosti. Nakon podjele nagrada, te zahvale mentorima biskup Mrzljak otvorio je izložbu postavljenu u kapeli uz katedralu. Izloženi su svi nagrađeni i pohvaljeni radovi, ukupno njih 31. Izložba će biti otvorena za posjetitelje do Uskrsa, a svoj će trajni postav naći u digitalnom obliku na stranicama Katehetskog ureda Varaždinske biskupije.

Komentari