Naučite kako primati komplimente i ljubav

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 01.02.2011. 16:39

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: multimedia-stock.com

Iako se u intimnim vezama lako može prepoznati kad netko oklijeva u primanju ljubavi, u pitanju nije samo problem veze nego i problem pojedinca koji se javlja u svim segmentima njegova života. Prisjetite se toga kad idući put umanjite vrijednost komplimenta, kad vas uhvati osjećaj neugode jer vam netko nešto daruje ili kad vas obuzme stid što vas drugi hvale.

Potreba da se odmaknete u stranu od pozitivnog “inputa” upućuje na to da imate problema s primanjem. U pomoć stiže “Kako primati ljubav”, nova knjiga glasovitog psihoterapeuta Harvillea Hendrixa (izdanje Mozaik knjige), začetnika imago terapije za parove. Uči nas da što god doživjeli u prošlosti, posjedujemo potencijal izlječenja, jer je mozak spreman za promjene tijekom života. No, razvijati se, pa i ponovno roditi, možemo samo u istom kontekstu u kojem smo bili izgubljeni - to jest, u vezi.

Oslobodite se razumijevajući povezanost s partnerom

Priznajte da partner aktivira vašu energiju 
Imajte jasan uvid u ono što vam smeta kod njega, no ne zaboravite da su njegove osobine povezane s vama, predstavljajući zrcalo svega što ste odbacili u sebi. Želite li znati tko ste, obratite pozornost na to kako prosuđujete druge.

Razvijte suosjećanje kad partner čini nešto što vam se ne sviđa
. Cijenite cilj koji partner pritom pokušava ostvariti. Koliko dajete, toliko će vam se vratiti. Svaki put kad promijenite stav prema onome što vam smeta ili vas iritira, mijenjate stav prema sebi.

Prihvatite više mrskih partnerovih osobina . Cilj vam je da prestanete kritizirati i osuđivati one partnerove osobine koje vam se najmanje sviđaju i prepoznate njihovu vrijednost, možda u promijenjenom obliku. Tako ćete okončati egzil svojeg "nestalog sebe" i reintegrirati ga u svoju svijest.

Planirajte kako ćete oboje ostvariti ciljeve
. Ako vam nije bilo ugodno izražavati emocije, kako biste si život mogli učiniti uzbudljivim? Možda zadavanjem zadatka da partneru jednom dnevno priznate nešto vezano uz emocije.


Agencija VLMKomentari