grad varaždin

Navečer će zgrada HNK Varaždin biti obasjana plavom bojom, evo kojim povodom

Objavljeno: 20.11.2023. 09:19

Zadnja izmjena: 20.11.2023. 09:19

U Varaždinu će danas navečer zgrada HNK u Varaždinu biti osvijetljena plavim svjetlom povodom Svjetskog dana djece. Grad Varaždin, koji nosi također titulu 'Grad – prijatelj djece' priključit će se toj inicijativi koju je pokrenuo UNICEF

Svjetski dan djece obilježava se svake godine 20. studenoga jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu. Konvenciju je do danas potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti. Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije.  

Vlada Republike Hrvatske donijela je posebnu odluku kojom se na temelju notifikacije o sukcesiji od bivše države Hrvatska smatra strankom Konvencije o pravima djeteta od dana osamostaljenja, 8. listopada 1991. godine. 

Komentari