novci s nacionalne razine..

Naveliko se radi u našoj županiji - novih 43,4 mil kuna stiže u gradove i općine za nove projekte

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.05.2018. 18:46

Zadnja izmjena: 24.05.2018. 20:02

U gradove i općine Varaždinske županije stiže novih 43,4 milijuna kuna investicija s nacionalne razine nakon što je u četvrtak u Zagrebu potpisano devet ugovora kojim su gradovi Novi Marof, Ludbreg i Lepoglava te općine Bednja, Beretinec, Breznica, Mali Bukovec, Martijanec i Sveti Đurđ dobili sredstva iz Programa ruralnog razvoja RH za operaciju 7.4.1.

Riječ je o sredstvima namijenjenim za izgradnju ili dogradnju vrtića, vatrogasnih ili društvenih domova, uređenje javnih površina odnosno za turističko-informativne centre. Grad Novi Marof dobio je 6,7 milijuna kuna za dogradnju vrtića, Lepoglava isti iznos za adaptaciju i dogradnju zgrade dječjeg vrtića, ludbreški Dječji vrtić Radost 2,8 milijuna kuna dok je Općina Mali Bukovec dobila 3,3 milijuna kuna za rekonstrukciju društvenog doma u Svetom Petru. Općini Martijanec dodijeljeno je 7,4 milijuna kuna za izgradnju i opremanje vrtića, a Općini Bednja 4,8 milijuna kuna za uređenje vrtićkog prostora u objektu stare škole. Općina Sveti Đurđ dobila je 7,2 milijuna za izgradnju novog dječjeg vrtića i jaslica, Općina Breznica 2,4 milijuna za izgradnju dječjeg vrtića, dok je Općina Beretinec dobila 1,2 milijuna kuna za rekonstrukciju dječjeg vrtića.

Na potpisivanju su bili i saborski zastupnici Josip Križanić i Anđelko Stričak koji je istaknuo da već sada ulaganja koja s nacionalne razine stiže u Varaždinsku županiju prelaze milijardu kuna što će svakako unaprijediti kvalitetu života građana, a riječ je o ulaganjima u zdravstvo, školstvo, komunalnu infrastrukturu, zaštitu okoliša, promet, energetski sektor i sl.

– Projekti stižu i u općine i gradove u kojima su na vlasti različite političke opcije. Iz toga je vidljivo da nema politikantstva i strančarenja. Gledaju se samo interesi i potrebe naših građana. Čestitam svim gradonačelnicima i načelnicima koji su danas potpisali ugovore, jer su njihovi projekti bili najbolji i dobili su najviše ocjene. Kada pogledamo o kojim se projektima radi, a radi se o vrtićima, domovima i sl. jasno je da su svi usmjereni na podizanje kvalitete života u ruralnim sredinama. Svi projekti koji nisu sada prošli predlažem da ih se doraditi i pripremi za idući natječaj koji će biti raspisan unutar mjesec dana – poručio je Stričak te zahvalio Vladi RH-a premijeru Plenkoviću, resornom Ministarstvu poljoprivrede i ministru Tolušiću te Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i ravnateljici Matildi Copić na navedenim sredstvima.

Zastupnik Križanić je naglasio da sredstva odlaze u 17 županija.

– To pokazuje da su premijer i Vlada te resorno ministarstvo prepoznali potrebe cijele Hrvatske. Vlada je potvrdila razmišljanja o cjelokupnom razvoju pa su i sredine s većim stupnjem razvijenosti ušle u cijelu ovu priču. Također zahvaljujem Vladi i ministarstvu na razumijevanju za problem izgradnje dječjih vrtića pa će sljedeći natječaj biti sektorski, što znači 450 milijuna kuna za novih stotinjak vrtića te još 50 milijuna za društvene domove. Tako će se standard u ruralnim sredinama dići na višu razinu i utjecat će se na zadržavanje mladih ljudi i obitelji. To je varaždinska inicijativa koja je prihvaćena na sastanku s premijerom Plenkovićem – dodao je Križanić.

 

Komentari