Zaštićena 'dlakava ljepotica'

Nećete vjerovati zbog čega su Varaždinci kadri puzati po Ravnoj gori

Objavljeno: 06.04.2016. 19:55

Foto: Dubravko Šincek

Planinarsko društvo Ravna Gora u nedjelju je organiziralo osebujni proljetni pohod: "Cvjetnim stazama Ravnom gorom - u potrazi za crnkastom sasom“, od špilje Vindije do Filićevog doma...

Naime, varaždinski planinari osmislilli su Cvjetnu obilaznicu koja ima četiri zadane trase po Ravnoj gori. Ovaj put vodiči su bili Zlatko Smerke i Dubravko Šincek, od kojeg doznajemo da se svaka od njih prolazi u pojedino godišnje doba.

- Pohod nosi ime po biljci karakterističnoj za to godišnje doba.  Sve trase završavaju u Filićevom domu gdje se nalazi žig pojedine biljke vezane uz godišnje  doba. Obavezno je sudjelovanje na jednom organiziranom pohodu, što se  dokazuje žigom i potpisom vodiča, a ostale tri trase se mogu proći samostalno – rekao je naš vrsni planinar, speleolog i vrhunski poznavatelj flore Ravne gore.

Inače, učesnici koji skupe sva četiri žiga na poklon dobivaju prigodnu majicu sa znakom Cvjetne obilaznice, naglasio je Šincek koji je poput svih sudionika pohoda morao povremeno puzati kako bi objektivom fotoaparata što bolje snimio crnkastu sasu.

Za dobru fotografiju vrijedi se pomučiti

Naime, crnkasta sasa je strogo zaštićena biljna vrsta i u Crvenoj knjizi vaskularne flore Republike Hrvatske ima oznaku CR - kritično ugrožena vrsta, a do 1996. g. se vodila kao RE-regionalno izumrla.

- Pa kad već naletite na nju, tko bi odolio da je fotografira! Nekada je jedino njeno poznato nalazište bilo na Đurđevačkim peskima, no tamo je iskorijenjena. Godine 1990. mi je Vladimira Horvat, tadašnja predsjednica PD Ravna gora na cinktoru oko kapele sv. Vuka na Vukovoju iznad Klenovnika pokazala lijepe cvjetove koje je ona nazivala „dlakava anemona“. Dugo sam se mučio s determinacijom te biljke dok nisam 1995. g. utvrdio da se zapravo radi o regionalno izumrloj crnkastoj sasi – ističe Šincek.

To mu je, kažće,  potvrdio naš istaknuti biolog dr. Radovan Kranjčev kojemu je pokazao nalazište na Vukovoju.

- On je nalaz objavio u časopisu Natura Croatica. Tijekom 2011. godine bio sam voditelj projekta i autor elaborata „Istraživanje populacija crnkaste sase na području Varaždinske županije“. Stručni suradnici su mi bili vrsni poznavatelji biljnog svijeta Ljiljana Borovečki-Voska i Željko Remar, a nositelj projekta je bila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Varaždinske županije – podsjeća Šincek.

Istraživanjem je utvrđeno i istraženo ukupno osam ploha na kojima raste crnkasta sasa u našoj županiji.

- Danas su još poznata nalazišta u Marčanu, Svibovcu Podravskom, u Međimurju, na Žumberku, u Baranji i Istri – zaključio je Šincek.

 

Komentari