SVEUČILIŠNI SPORT

Nedeljko Pavlec, predsjednik SSUSS: „Cilj nam je organizacija vrhunskih međunarodnih studentskih natjecanja!“

Naredni vikend u Varaždinu dolazi oko 350 studenata u pratnji svojih profesora i dekana sa 17 visokih učilišta i sveučilišta.
Objavljeno: 08.04.2019. 20:20

Zadnja izmjena: 08.04.2019. 20:41

Savez sportskih udruga Sveučilišta Sjever osnovan je prije četiri godine. Od 2015. godine punopravni je član Hrvatskog akademskog sportskog saveza. U tom periodu SSUSS profilirao se kao jedan od aktivnijih saveza u organizacijskoj shemi HASS-a. Tako je 2016. godine organizirao dva državna natjecanja da bi ove godine Varaždin bio domaćin čak deset natjecanja. Predsjednik SSUSS Nedeljko Pavlec objašnjava novi koncept studentskih natjecanja.

- Prošle godine je uveden koncept natjecanja u kojem je pet sportova spojeno u cjelinu pod nazivom UniSport Play. Tako je prošle godine Varaždin prvi organizirao UniSport Play za šah, tenis, stolni tenis, futsal, te odbojku za žene. S obzirom na odličnu organizaciju Varaždin je i ove godine domaćin UniSport Playu u navedenim sportovima.

Koji je sljedeći korak u organizacijskom smislu za SSUSS?

- Organizacijske aktivnosti SSUSS vode prema mogućnosti organiziranja vrhunskih međunarodnih natjecanja, koje se odvijaju u organizaciji europske  sportske akademske zajednice EUSA. Tako je već ove godine HASS podržao kandidaturu Varaždina za  European Universities Racket Championships u badmintonu, stolnom tenisu i tenisu. Varaždin je tako ušao uži izbor i u svibnju će se odlučivati između Varaždina i Istambula za dodjelu domaćinstva na sastanak Izvršnog odbora EUSA.

Prvo natjecanje koje slijedi je UniSport Play?

- Od 12. do 14. travnja Varaždin i SSUSS su domaćini UniSport Play natjecanja tijekom kojeg će u Varaždinu boraviti oko 350 studenata u pratnji svojih profesora i dekana visokih učilišta i sveučilišta iz Hrvatske. Ukupno će se u Varaždinu natjecati studenti sa čak 17 visokoškolskih ustanova iz cijele Hrvatske.

Ovakva natjecanja dopridonose i razvoju studentskog sporta na Sveučilištu Sjever?

- SSUSS značajno dopridonosi razvoju studentskog sporta na Sveučilištu Sjever čemu u prilog ide i organizacija ovakvih natjecanja.  Popularnost ovakvih natjecanje očituju se i u velikom odazivu volontera, koji pomažu kod organizacije i kojima se ovim putem zahvaljujem na uloženom radu i trudu. Nismo prošli nezapaženo niti u Zajednici sportskih udruga grada Varaždina, koja nam je putem svojih članica omogućila korištenje sportskih terena. Nadamo se da će i ostale strukture u Varaždinskoj županiji prepoznati vrijednost studentskog sporta te se dogodine aktivno uključiti u provedbu natjecanja.

Osim toga UniSport Play je i turistička manifestacija jer dovodi velik broj studenata u Varaždin?

- Sudionici natjecanja sami snose troškove dolaska, boravka i natjecanja te na taj način SSUSS dopridonosi i razvoju turizma u gradu. U ta tri dana svi turistički kapaciteti u gradu će biti popunjeni a računa se da će minimalna potrošnja u gradu iznositi oko 280.000 kuna.

Gdje će se sve odvijati natjecanja narednog vikenda u Varaždinu?

- Natjecanja će se odvijati na pet lokacija. Natjecanja u futsalu odvijat će se na TTS Sport centru, stolni tenis u dvorani 1. OŠ Varaždin, tenis na terenima TK Varteks, odbojka za žene u sportskoj dvorani u Graberju, a natjecanja u šahu odvijat će se u hotelu Turist.

Kakvih još novosti ima u vezi natjecanja i natjecatelja u UniSport Playu?

- Intencija HASS-a je da su u natjecanja uključuju i sveučilišta iz okruženja kako bi se prezentirala naša shema  natjecanja ali i da se podigne kvaliteta natjecanja kod nas. Tako će u Varaždinu nastupiti i predstavnici sveučilišta i visokih škola iz Zenica, Mostara, Kopra i Maribora. Ovo je trenutno pilot projekt  u Varaždinu a ukoliko se pokaže uspješan primijenit će se na sva natjecanja. Takva povezivanja studenata sportaša pomažu i povezivanju sveučilišta, pa tako već postoje povelje o prijateljstvu SS s odgovarajućim ustanovama u Zenici i Mostaru. SSUSS na ovaj način ostvaruje pretpostavke za širenje suradnje između ustanova ali i studenata i njihovih organizacija. 

Što još u narednom periodu namjeravate organizirati u Varaždinu?

- Od narednih natjecanja, kojima je Varaždin organizator treba izdvojiti Nort Street  2019 natjecanje u košarci tri na tri. Početkom lipnja tako će se u Varaždinu će se okupiti 16 ekipa iz Europe od kojih će pet sudjelovati na skorom EP u Portugalu.     

Komentari