može se obnoviti

Nekoć je to bio špijunski centar JNA, a sad je napušteno i devastirano ruglo na vrhu Ivančice

Objavljeno: 13.08.2017. 17:42

Zadnja izmjena: 13.08.2017. 17:44

Vojni objekt na Ivančici - ili, kako lokalni stanovnici radije kažu, Ivanščici - nije dugo služio svojoj prvotnoj svrsi. Izgrađen kao radio centar JNA krajem 80-ih godina u ruke našoj vojsci je pao u rujnu 1991. godine.

Najvjerojatnija uloga ovoga centra bila je osiguravanje komunikacije u slučaju prekida svih drugih veza. Neki pretpostavljaju da je jugovojska to ujedno i koristila kao centar za špijuniranje, bilo zemalja Varšavskog pakta bilo naših građana. Da je to uistinu bio radio centar svjedoči i činjenica kako je dio krovišta načinjen od stakloplastike, kako se ne bi blokirali radio signali. Komunikacijske sobe bile su izolirane plutom, koja sada poderana visi sa zidova.

Mi smo posjetili ovaj objekt i načinili bogatu fotogaleriju njegovog sadašnjeg stanja. Jedno je vrijeme ovaj centar služio i 7. gardijskoj brigadi, a potom je napušten. Zgrada se u suštini i dalje dobro drži, pa ju je moguće ponovno staviti u funkciju. Dio posjetitelja po njoj ostavlja svoje grafite, a neki su odvalili ploče s osiguračima. Garaže su ostale bez svih ulaznih vratiju, tako da sada izgledaju kao nadstrešnica. Na vrhu dimnjaka je bila smještena i mala osmatračnica.

O zgradi je kružio i mit da su ispod nje velike podzemne prostorije - no, čini se da je to ipak samo urbana legenda. Nije previše pametno posjetiti ovaj objekt, ima dosta mjesta gdje se može pasti, osobito po mraku. Donosimo vam slike sadašnjeg stanja, s nadom da će u budućnosti ova betonska zgrada izgledati bolje i imati neku pametniju svrhu.

Komentari