Nema više eutanazije za napuštene i izgubljene ljubimce

Objavljeno: 22.03.2011. 12:56

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: ilustracija

Udruzi za zaštitu životinja Spas Grad će plaćati 300 kuna za zbrinjavanje svakog psa, odnosno 600, ako ga k tome treba cijepiti i mikročipirati

IVANEC – Zahvaljujući plemenitoj odluci svih gradskih vijećnika, Ivanec se odsad s pravom može zvati gradom - prijateljem životinja. Potvrđuje to i podatak da se odbacuje praksa na temelju koje su dosad, nakon boravka u veterinarskom stacionaru, napušteni i izgubljeni kućni ljubimci, a u pravilu je bila riječ o psima, bili eutanazirani.

Smatrajući to nehumanim, vijećnici su jednoglasno podržali prijedlog Upravnog odjela za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša kojim je utvrđeno da će se ubuduće troškovi njihova zbrinjavanja financirati iz gradskog proračuna.

Takva je praksa već dogovorena s vodstvima Veterinarske stanice Ivanec i Udruge za zaštitu životinja Spas, koje udovoljava zakonskim uvjetima propisanim za skloništa za životinje.

– Idućih dana Grad će o tome s Veterinarskom stanicom i udrugom Spas potpisati trojni ugovor. Njime će Veterinarska stanica, koja inače obavlja higijeničarsku službu i hvatanje izgubljenih i napuštenih životinja, preuzeti obvezu da u svojim prostorima takve životinje drži do pet dana (jer ne ispunjava zakonske uvjete za dulje držanje životinja, odnosno, za sklonište). Ako je u tom roku ne preuzme vlasnik, životinja će biti cijepljena i, po potrebi, mikročipirana i predana Udruzi Spas koja će je zbrinuti i dati joj utočište, a Grad će zbrinjavanje takvog ljubimca Spasu jednokratno platiti 300 kuna – objasnio je pročelnik Stanko Rožman.

Zbrinjavanje pasa u Veterinarskoj stanici neće se dodatno plaćati, nego će se financirati iz 30.000 kuna godišnjeg paušalnog iznosa, što joj ga Grad Ivanec plaća za higijeničarsku službu. Dakako, ako pas ima čip, lako će se doznati njegov vlasnik, pa će ga veterinari pozvati da dođe po svoju životinju, uz obvezu da plati troškove njena zbrinjavanja.

– Ako pak građani s ivanečkog područja sami budu zvali djelatnike Spasa da izađu na teren i zbrinu napuštenu životinju, onda će Grad Ivanec takvu intervenciju platiti 600 kuna. Takvih slučajeva lani je bilo devetnaest. Kako bismo smanjili troškove, dogovoreno je da prethodno stanje na terenu provjeri komunalni redar, koji će potom pozvati veterinarske djelatnike da uhvate psa. U svakom slučaju, na takav način bit će postignut osnovni cilj, a to je da se psi više ne uspavljuju nego da im se u skloništu osiguraju dom i hrana, a vjerujemo da će mnogi od njih naći i vlasnike koji će ih trajno udomiti – dodao je Rožman.

Odluka gradskih vlasti da trajno zbrinu pse odmah se pronijela Ivancem te izazvala brojne pohvale i dobre reakcije građana.

Agencija VLM
Foto: Ilustracija

Komentari