detalj iz povijesti katedrale

NEPOZNATA SUDBINA Što se dogodilo sa žezlom u Marijinoj ruci na prednjem zidu Varaždinske katedrale?

Objavljeno: 28.11.2016. 15:51

Zadnja izmjena: 28.11.2016. 15:54

Foto: Luka Šalamun

Kip Marije koji dominira prednjim zidom varaždinske katedrale u svojoj je ruci nekoć držao žezlo - vjerojatno drveni pozlaćeni štap, kao simbol svoje nebeske vlasti. Tog žezla odavno više nema, a njegova sudbina trenutačno nepoznata.

Tako je barem ustvrdio stručnjak za varaždinske starine Miroslav Klemm na svom subotnjem predavanju unutar skupa Družbe Braće hrvatskog Zmaja. Profesor Klemm se specifično bavio portalom varaždinske Katedrale uznesenja blažene Djevice Marije na nebo - kako glasi puni naziv preko tri stoljeća starog sakralnog objekta. Na predavanju je nazočio i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, tako da je i on upoznat s ovim manje poznatim detaljem iz povijesti katedrale. Uistinu, kad se pogleda kip izbliza - osobito sa strane - jasno se može zamijetiti da bi Marija u desnoj ruci mogla držati žezlo. Napokon, i radi se o kipu Nebeske Kraljice, koja i treba u ruci držati simbol kraljevske moći.

Katedrala ima iza sebe burnu i bogatu povijest, koja seže u 1642. godinu kad je počela izgradnja. Zanimljivo je znati da je katedrala čak jedno vrijeme bila sekularizirana i služila kao žitnica. To se nije dogodilo u vrijeme nedavne komunističke prošlosti, nego koncem 18. stoljeća. Bila je obnavljana u više navrata - posljednji put u periodu od 1982. do 1995., a nova brončana vrata su postavljena 2002. Žezlo je vjerojatno nestalo u puno ranijoj prošlosti, bilo bi dobro istražiti je li negdje ostavljeno pa ga vratiti tamo gdje je izvorno i bilo.

Komentari