ZIMSKA OPREMA

UPOZORENJE Nepripremljeni novi planinari dovode se u opasnost na Ivančici

Objavljeno: 17.01.2021. 11:23

Zadnja izmjena: 17.01.2021. 11:26

Zimski uvjeti u prirodi nisu nalik onima u ugodnim jesenskim ili proljetnim danima, a sigurno ne onima tijekom ljeta. U doba ograničenja i karantena na planinarenje se odlučuju i oni koji tome nisu vični ili koji još uvijek misle da su mladi i najjači na svijetu. Tako su pravi planinari ovih dana imali prilike vidjeti razne situacije na Ivančici, sličnih onima kada naši sjeverni susjedi u japankama idu na Biokovo i sl. 

Iz HPD Ivančica upozoravju sve planinare i ljubitelje prirode da je Ivančica planina i da u zimi nudi veće izazove za one koji nisu do kraja fizički spremni i koji nisu opremljeni, kako se preporuča za zimske mjesece. Kako ne bi bilo većih problema po zdravlje novih "kovid planinara", uputili su im poruku koju prenosimo.  

"Dragi planinari, izletnici i svi koji se upućujete na Ivančicu, nadam se će ovo nekako doprijeti do vas. Zadnjih dana svjedoci smo nekim događajima koji se nikad nisu događali na Ivančici, no probajmo bar smanjiti možebitne probleme koji mogu nastati.

Iako dobar dio vas smatra da Ivančica kao planina nije visoka i opasna, ona je planina i u određeno doba godine i u određenim vremenskim uvjetima je zahtjevna. Molimo vas da na nju idete s adekvatnom obućom i opremom te se prije uspona informirate na neki način bilo kod prijatelja planinara, na facebook stranicama, telefonom ili porukom u inbox da spriječimo, a ne liječimo.

Također, planinarska etika nalaže nam da se pozdravimo kod uspona i silaska, da smeće ne ostavljamo u prirodi. Zbog mjera koje je proglasio stožer civilne zaštite planinarski dom još nije moguće otvoriti." poručuju iz HPD Ivančica.

Komentari