svjetski dan prve pomoći

Nesreće u domaćinstvu prijete svima - o tome je danas održao predavanje varaždinski Crveni križ

Objavljeno: 08.09.2017. 17:13

Zadnja izmjena: 08.09.2017. 17:13

Mnogo češće nego što mislimo događaju se nesreće u domaćinstvu - kod kuće ili u neposrednoj okolici - koje mogu završiti ozljedom ili čak i fatalno. Samo u Europi svake godine u svom domu smrtno strada 7000 ljudi, a ozlijedi ih se 3 milijuna.

Najčešće nesreće koje se događaju u domaćinstvu su: padovi, gušenja, udar struje, trovanja, utapanja, srčani udar, opekline, gubitak svijesti. O tom vrlo bitnom problemu danas je radionicu za svoje članove i volontere održalo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin. 

Prevencija najbolji lijek

Predavanje održano povodom sutrašnjeg Svjetskog dana prve pomoći, a cilj je radionice bio povećati svijest o opasnostima s kojima se ljudi mogu suočiti u svojem kućnom okruženju, kao i jednostavnim koracima koje mogu poduzeti kako bi se mogli nositi s takvim svakodnevnim izvanrednim situacijama. Nesreće u domaćinstvu često se mogu spriječiti, a rezultat su nedostatka svijesti o čimbenicima rizika, nepoštivanja sigurnosnih standarda prilikom rukovanja, skladištenja i održavanja opasnih uređaja i sredstava koja sadrže opasne kemijske tvari.

Promicanje kulture sigurnosti i prevencija mogu smanjiti većinu ozljeda i nesreća u kući. Većina nesreća u domaćinstvu može se izbjeći poduzimanjem osnovnih sigurnosnih mjera opreza, a kako biste povećali razinu sigurnosti za vas i vaše voljene potrebno je poznavati postupke prve pomoći.  Prva pomoć je početni korak u poduzimanju učinkovite i brze akcije koja pomaže smanjiti ozbiljne ozljede i poboljšati šanse za preživljavanje.

 

Komentari