Nesvakidašnji prizori na prometnicama iznenadili su mještane Novog Marofa i okolnih  mjesta.

U protekla tri tjedna Novomarofčani su na svojim prometnicama primijetili kamione Hrvatske vojske kako ujutro između 9 i 9,50 sati prolaze kroz Novi Marof i prema Varaždinu voze vojne topove.

Oko 9 sati ujutro prolaze kroz Novi Marof s topovima, a već se oko 9,50 vraćaju istim putem – javili su nam mještani Novog Marofa.

Kako smo saznali, vojni topovi, ali i drugo naoružanje, prevozi se u vojno skladište „Varaždin breg“ na Banjšćini.

Iako se prije tri godine mnogo govorilo o tome da će se vojno skladište na Banjšćini zatvoriti i tamo izgraditi zabavni park, od te ideje zasad još neće biti ništa.

Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske odgovorili su nam da se vojni topovi i oružje i dalje voze u vojno skladište Varaždin breg.

Vezano za vaš upit, izvještavamo vas kako je u tijeku optimiziranje skladišnih kapaciteta koje koriste Oružane snage Republike Hrvatske te se u sklopu navedenog dio naoružanja prevozi u vojno skladište „Varaždin Breg“, koje se nalazi na Banjšćini – odgovorili su iz MORH-a.

Također, odgovorili su da će se vojno skladište i dalje koristiti u iste svrhe.

Također, napominjemo da će se vojno skladište „Varaždin breg“ do daljnjega koristiti kao perspektivno skladište za Oružane snage RH – rečeno je u odgovoru MORH-a.

Vojno skladište „Varaždin breg“ na Banjšćini bilo je jedno od najvećih na ovim prostorima. Kada su 20. rujna 1991. godine, za varaždinskih dana rata, domaće obrambene snage preuzele nadzor nad vojnim skladištem, naoružanje hrvatskih borbenih snaga povećalo se za sedam puta.

Mnogi povjesničari kažu kako je to bila prekretnica u Domovinskom ratu, jer su u ruke hrvatskih borbenih snaga došle velike količine oružja, kojeg dotad nije bilo.

Vojno skladište „Varaždin breg“ na Banjšćini preuzeto je mirno, bez borbi, nekoliko dana prije kraja varaždinskih dana rata koji su trajali od 12. do 22. rujna 1991. godine. U varaždinskim danima rata, u borbama za vojarne poginulo je šest, a ranjeno 37 osoba. Porušeno je i oštećeno 360 privatnih kuća i 170 društvenih stanova, uz veliku načinjenu štetu na kulturnim i gospodarskim objektima.

Od „osvajanja“ Banjšćine prošle su pune 23 godine, a vojno skladište „Varaždin breg“ je i dalje u svojoj prvotnoj funkciji, unatoč tome što postoje inicijative da se navedeni prostor pretvori u zabavni park.

Prije tri godine, Općina Gornji Kneginec pokrenula je inicijativu da se zemljište na kojem je smješteno vojno skladište dodijeli Općini te bi se, nakon što se nađu investitori, tamo izgradio zabavni park poput talijanskog Gardalanda.

Kako su tada smatrali u Općini Gornji Kneginec, izgradnja turističko-rekreativne zone, u čijem sklopu bi bio i zabavni park, pozicionirao bi Kneginec na turističku mapu regije.

S tim planovima će se, izgledno je, trebati još pričekati.

{gallery}banjscina{/gallery}

Komentari

29.07.2014. 11:41h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Fotografija čitatelja

Izvor: galerija-images/banjscina