Nikola Tkalčić preko Švedske do hrvatske reprezentacije

Objavljeno: 03.01.2012. 18:04

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:12

Nikola Tkalčić, bivši igrač varaždinskog nogometnog prvoligaša, koji za život zarađuje igrajući za švedski Norrköping ovih je blagdana stigao kući. Iako ga svi žele vidjeti mladi je nogometaš odvojio i vrijeme za nas. S uvijek nasmijanim nogometašem razgovarali smo o njegovom sadašnjem klubu, o prilagodbi na Skandinaviju, te o bivšem klubu, NK Varaždinu...

Nikola Tkalčić ponikao je u varteksovoj školi nogometa da bi nakon juniora bio poslan u redove Slobode s kojom je osvojio 4. HNL sjever. Nakon „kaljenja“ vraćen je u Varaždin, gdje je u dvije sezone odigrao 33 utakmice i zabio jedan pogodak.

Mladi Tkalčić, koji dolazi iz Konjšćine zbog besparice u varaždinskom prvoligašu bio je primoran otići na sjever Europe, a u samom početku nije mu bilo nimalo lako.

- Bilo mi je teško, ipak sam deset godina igrao  za Varteks, ali ekipa se raspadala i nije bilo novca pa sam jednostavno morao otići. Prva tri tjedna u Švedskoj su bila zbilja teška, no onda sam više upoznao suigrače i sam grad, koji je prekrasan- istaknuo je Nikola Tkalčić kojemu je najviše oko snalaženja pomogao Armin Tanković, Šveđanin bosanskohercegovačkih korijena.

Tkalčić je u Norrköping stigao zadnjeg dana ljetnog prijelaznog roka, a u švedskom prvenstvu njegovom klubu ostalo je još šest utakmica do kraja prvenstva. Odigrao je dvije utakmice, zanimljivo prvu i zadnju, jer mu se između desila ozljeda.

Trener Jan Andersson ipak je zadovoljan igrama bivšeg mladog reprezentativca pa je na njegovo inzistiranje produžio vjernost Norrköpingu na još tri godine.

Norrköping je klub slavne povijesti i velike tradicije za koji je igrala legenda švedskog nogometa Gunnar Nordhal, koji je osim za Norrköping nastupao i za Milan gdje je zabio čak 210 pogodaka.

Za švedskog prvoligaša igrala su i velika imena "suvremenog" švedskog nogometa poput Thomasa Brolina i Kenneta Anderssona.

Prošlu sezonu završili su na trinaestom mjestu najvišeg ranga švedskog nogometa, a Tkalčić je  prezadovoljan uvijetima koje ima u Švedskoj.

- U Švedskoj te više cijene nego u Hrvatskoj, a brineš se samo o nogometu- rekao je Tkalčić koji još nije osjetio njihovu pravu zimu.

Osvrnuo se mladi nogometaš i na stanje u hrvatskom nogometu, kao i na stanje u varaždinskom nogometnom prvoligašu.

- U Švedskoj svake sezone druga ekipa osvaja prvenstvo, čime prvenstvo dobiva na zanimljivosti, dok u HNL to nije slučaj. Što se pak tiče Varaždina, mislim da će se teško izvući od ispadanja jer se ekipa raspala, a oni dosta zaostaju- kazao je nogometaš švedskog prvoligaša.

Tkalčiću  se uvijek lijepo vratiti u Hrvatsku, a već 8. siječnja leti za Švedsku gdje mu počinju pripreme za predstojeću sezonu koja počinje 1. travnja.

Tkalčić vjeruje da dobrim igrama može stići i do reprezentacije, a rado bi se kad dođe vrijeme, vratio u redove matičnog kluba.

- Uvijek bi se rado vratio u Varaždin - zaključio je Nikola Tklačić.

Komentari