otišli smo pogledati izbliza

'ISTO BILO I ZA VRIJEME ŠVABA' Slovenci na granici s Dubravom Križovljanskom podigli bodljikavu žicu i ogradu

Objavljeno: 05.06.2017. 21:08

Zadnja izmjena: 05.06.2017. 21:09

Foto: Viktor Hranić

Rano jutros na granici Dubrava Križovljanska - Zavrč - na takozvanoj ničijoj zemlji - osvanula je bodljikava žica. Podigla ju je slovenska strana, a po našem uvidu čak pritom malo i zahvatili hrvatski teritorij, jer je birtija Zeko sada ostala na slovenskoj strani ograde.

- Još nismo ni upućeni zbog čega je to, sve nas je iznenadilo. Svakako nije dobro, naučili smo slobodno šetati ovom cestom. Jedini dućan nam je tamo preko granice. Ne znamo čemu svrha. Kao da si u Auschwitzu. - rekla nam je jedna mještanka Dubrave Križovljanske, dodajući kako će se izbjeglice ionako moći provući.

'Kao u vrijeme NDH'

Ni ostali mještani nisu imali ijednu riječ pohvale na račun ove ograde. 

- Europa se otpira, a mi se zapiramo. - rekao nam je Ivan iz Dubrave Križovljanske. Ipak mještani misle da ih to neće posvaditi s njihovim susjedima s druge strane granice, s kojima su oduvijek bili u dobrim odnosima. 

- Ovo je isto bilo za vrijeme NDH, kad je Švabo postavio. - dodao je jedan od mještana. U birtiji smo zatekli i jednog mještanina Zavrča, koji također nije imao riječi pohvale 

- Mi kao da smo nekad na Balkanu, onaj koji to zatvara trebao bi doći i pitati kako je to bilo nekad. Slobodno smo hodali, iako pamtim još vremena kad je cesta bila od makadama. To rade vaši u Zagrebu i naši u Ljubljani. - rekao nam je čovjek koji se predstavio samo kao Janika Slovenac. Žicom i ogradom, očito, nitko od mještana s obje strane granice nije sretan. Njihov se svakodnevni život komplicira, a upitno je hoće li to uopće moći spriječiti eventualne izbjeglice. Za sad ova metalna barijera sprječava samo mještane.

 

Komentari