OŠ SRAČINEC

Foto - Noć geografije u OŠ Sračinec kao jedan od 200 događaja u svijetu

Objavljeno: 05.04.2022. 19:27

Zadnja izmjena: 05.04.2022. 20:05

U petak 1. travnja 2022. održana je druga Noć geografije u Osnovnoj školi Sračinec kao jedan od 200 događaja u svijetu, nakojima je popularizirana geografija.

Noć geografije okupila je tridesetak učenika zaljubljenika u geografiju kojima su učiteljica Janja Žnidarić i učitelj Marko Židov pripremili razne zanimljive aktivnosti. Ovo je bila i prilika za predstavljanje meteorološkog projekta „Štima li nam klima?“ („Hey, is our climate okay?“) mnogim učenicima.

Učitelj Marko Židov učenicima je pripremio interaktivno predavanje o klimatskim promjenama. Nakon toga slijedio je zabavan i edukativan escape room po cijeloj školi. Zadatak učenika bio je spasiti pingvine čiji se ledenjak topio velikom brzinom zbog globalnog zatopljenja. Učenici su riješavali razne zadatke i zagonetke i koristili znanja geografije, ali i biologije, matematike i engleskog jezika. Nakon 40-ak minuta potrage i mozganja tim „Cezar salata“ odnio je pobjedu i dobio zasluženu nagradu.

Učenici su igrali i društvenu igru „Spasi pingvina“ koju su izraili učenici polaznici dodatne nastave geografije kod učiteljice Janje Žnidarić. Ova Noć geografije bila je vrlo dinamična i vesela te naravno edukativna, što su učenici pokazali smijehom, veseljem i brojnim pozitivnim komentarima. 

U sklopu projekta „Štima li nam klima?“ na zgradu OŠ Sračinec postavljena je meteorološka postaja, kao dio nacionalne mreže Neverin. Osim toga organizirane su razne aktivnosti vezane uz klimatske pomjene, pa je tako organizirano zoom predavanje i druženje s meteorologom Nikolom Vikićem Topićem i europarlamentarkom Biljanom Borzan, koja je članica Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane u Europskom parlamentu. Učiteljica likovne kulture Dora Bakek s učenicima je organizirala oslikavanje platnene vrećice s ekološkim porukama, a koje su podijeljene sumještanima Sračinca.

Komentari