NOĆ MUZEJA 2020.

Dođite u lepoglavski Dom kulture i razgledajte lepoglavsku čipku i tradicijske drvene igračke

Objavljeno: 28.01.2020. 08:43

Zadnja izmjena: 28.01.2020. 08:43

Foto: Arhiva

Ovogodišnja Noć muzeja u Lepoglavi posvećena je 10. godišnjici upisa lepoglavske čipke, licitara i tradicije izrade drvenih igračaka na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. 

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog uključivanja u manifestaciju Noć muzeja, Lepoglava će i ove godine biti jedno od brojnih mjesta diljem Hrvatske u kojima će u okviru navedene manifestacije posjetitelji do kasnih večernjih sati moći besplatno razgledati izložbe. U Lepoglavi će se te večeri, u petak 31. siječnja, moći razgledati izložba "UNESCO u Lepoglavi" posvećena 10. godišnjici upisa lepoglavske čipke, licitara i tradicije izrade drvenih igračaka na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Izložba će biti postavljena u lepoglavskom Domu kulture u kojem će od 18 sati pa do jedan sat iza ponoći posjetitelji moći razgledati izloženu lepoglavsku čipku te tradicijske drvene igračke iz Hrvatskog zagorja i licitare. 

Navedena izložba bit će popraćena zanimljivim edukativnim radionicama. Tako će se na radionici lepoglavske čipke posjetitelji imati prigodu upoznati s načinom njene izrade. Organizirana će biti i radionica izrade keramike s motivima lepoglavske čipke koju će voditi Goran Zidar. Održana će biti i radionica izrade drvenih igračaka koju će voditi Zvonimir Majdak dok će Valentina Gladović Nedić voditi radionicu izrade licitara.
Posebnost izložbe "UNESCO u Lepoglavi" bit će izrada licitara veličine od oko jednog metra i to od tradicionalnog tijesta za izradu licitara. Bit će to rijetka prigoda posjetiteljima vidjeti prave licitare tolike veličine. Posebnost izložbe bit će i izložena uvećana instalacija pribora za izradu čipke – "dedek" od dva metra.

Komentari