noć muzeja 2020

Noć muzeja u Toplicama o 80 godina Zavičajnog muzeja i novom arheološkom lokalitetu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 01.02.2020. 09:32

Zadnja izmjena: 01.02.2020. 09:34

Brojni su građani u petak navečer posjetili muzejske ustanove u sklopu 15. Noći muzeja koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo, a provodi se u više od 200 muzeja i drugih ustanova u Hrvatskoj. U Varaždinskim Toplicama svoja je vrata otvorio Zavičajni muzej.

Program je počeo „Otvorenim vratima Muzeja“ s razgledavanjem stalnog arheološkog postava antičkog lokaliteta Aquae Iasae i izložbe u galeriji „Toplissa“ pod nazivom „80. godina Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice“. Drugi je dio bilo predavanje „Leskovečka Glažuta – od legende do arheoloških tragova“ ravnateljice Muzeja Spomenke Vlahović, koja je naglasila da je odaziv na Noć muzeja više nego dobar.

Kako Topličani vole dolaziti na arheološka predavanja, ovoga puta predstavljen je novi arheološki lokalitet Leskovečka Glažuta koji je otkriven 2017. godine, a odnosi se na vrlo zanimljiv povijesni lokalitet koji govori o specifičnoj proizvodnji tzv. „šumskog stakla“ na topličkom području. Provedeni znanstveno-istraživački radovi potvrdili su da je na spomenutom lokalitetu nekada funkcionirala specifična proizvodnja staklenih predmeta te da su u Glažuti radili razni majstori staklari s područja Europe. Provedeno terensko istraživanje potvrdilo je da su za proizvodnju stakla korištene lokalne sirovine i drvena građa obližnjih šuma.

– Na lokalitetu nedaleko Varaždinskih Toplica otkrili smo jednu manufakturu gdje se nekad proizvodilo šumsko staklo, od 18. stoljeća. U šumskom okolišu i terenu uspjeli smo locirati točnu poziciju, otkrili zanimljive arheološke tragove na površini tog lokaliteta i 2017. uspjeli provesti registraciju lokaliteta. Današnje predavanje je kruna istraživanja, da priču prezentiramo i reinterpretiramo, ne samo mještanima koji prolaze kroz tu šumu, već i ljubiteljima povijesti - – zaključila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

Komentari