NOGOMETNI KLUB VARAŽDIN

Nova godina za varaždinskog prvoligaša donosi i novosti u vezi suđenja - uvodi se VAR!

Objavljeno: 01.01.2020. 13:21

Zadnja izmjena: 01.01.2020. 13:32

Tijekom protekle polusezone NK Varaždin je, u Hrvatski Telekom Prvoj ligi ali i tijekom završnice 2. HNL, službeno ili neslužbeno komentirao suđenje.

Ponekad su u komentarima bili i povišeni tonovi usmjereni prema sucima, pa je uvođenje VAR-a sigurno pomoć sucima ali i klubovima. VAR sigurno neće riješiti sve dileme i sporne situacije, ali će ih svesti na manji broj. Sve pripreme za uvođenje VAR-a već su gotove, a i na utakmici juniora Varaždina i Hajduka, 16. studenoga prošle godine je testiran i u Varaždinu.

Primjena VAR-a u hrvatskom nogometu započinje u proljetnom dijelu Hrvatski Telekom Prve lige, a pregledu snimke podložne će biti četiri ključne odluke: o pogocima, kaznenim udarcima, izravnim crvenim kartonima te u slučajevima pogrešnog identiteta.

Odluka suca se može promijeniti samo ako pregled snimke pokaže jasnu i očiglednu pogrešku ili je propušten ozbiljan incident.

Za pregled snimke ne postoji vremensko ograničenje jer je točnost odluke važnija od brzine, a važno je istaknuti kako VAR ne traži najbolju odluku, već identificira i korigira jasne i očigledne pogreške. Uvođenjem VAR-a, pogreške koje se odnose na zaleđe bit će svedene na minimum.

"Naposljetku, sudac treba suditi utakmicu i donositi odluke kao da VAR ne postoji - i uvijek mora donijeti odluku. Po donošenju odluke, treba biti svjestan da VAR postoji i da ima drugu šansu", tvrde organizatori.

Komentari