Novi Marof: Hoće li se glazbena škola pripojiti Glazbenoj školi Varaždin?

Piše: Alen Matušin

Objavljeno: 04.04.2014. 15:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: eVaraždin.hr

Država namjerava uštedjeti na plaćama za ravnatelja, tajnika i računovođu. Glazbena škola Varaždin je za pripojenje, Grad čeka odluku ministarstva, a roditelji i prosvjetni djelatnici priželjkuju pripojenje Osnovnoj školi Novi Marof.

U predstojećem razdoblju, do 31. kolovoza ove godine, prema planu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, glazbene škole koje se nalaze u sastavu pučkih otvorenih učilišta, moraju riješiti svoj status na način da se institucionalno pridruže većim glazbenim školama u svojoj blizini.

Nedostajalo malo

Glazbenoj školi Novi Marof, koja u sastavu Pučkog otvorenog učilišta djeluje od 1974. godine, za opravdano traženje statusa samostalnosti ove godine nedostajalo svega petnaestak učenika, a sada su pred njom dvije opcije: ili će postati područnim odjelom Glazbene škole Varaždin ili će nastaviti djelovati kao umjetnički odjel novomarofske Osnovne škole.

Sa strane Grada Novog Marofa vođeni su preliminarni razgovori glede tehničke realizacije pripojenja škole Glazbenoj školi u Varaždinu, međutim na traženje roditelja i prosvjetnih djelatnika glazbene škole u Marofu, koji su proveli i peticiju, prema Ministarstvu je upućena dopis kojim se traži razmatranje opravdanosti osnivanja samostalne glazbene škole.  No, kako nam je rečeno u Gradu, odgovor još uvijek nije zaprimljen.

- Gradonačelnik Darko Hrenić želi uvažiti mišljenja i želje roditelja, ali i stavove struke te trenutačno ne može davati konkretnije izjave po pitanju statusa Osnovne glazbene škole “Ivan Padovec” - stoji u priopćenju koje smo dobili iz Grada.

Učitelji i roditelji jedinstveni Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Miljenko Sekovanić mišljenja je, kao i učitelji i roditelji, da bi glazbena škola trebala ostati u Novom Marofu, što je od ponedjeljka 24. ožujka i službeni stav Upravnog i Učiteljskog vijeća.

- Prema pedagoškom standardu nedostaje nam kakvih petnaestak učenika. Imamo deset stalno zaposlenih, tri vanjska suradnika i 136 djece. Imamo i instrumenata za 200 tisuća kuna, odlične rezultate na natjecanjima, i ako se priključimo osnovnoj školi veća je vjerojatnost da ćemo u budućnosti dobiti osamostaljenje - rekao je.

Bez povećanja školarine

Neki su iskazali i bojazan od povećanja školarine, koja je u Varaždinu dvostruko veća. Međutim, ravnatelj Glazbene škole Varaždin Davor Matačić kaže da je riječ o neutemeljenoj tvrdnji, jer se odluka o visini školarine donosi posebno za matičnu školu, a posebno za područni odjel.

Kontinuitet i kvaliteta

Nakon dopisa gradonačelnika Grada Novog Marofa u kojem se tražilo pripojenje Osnovne glazbene škole Ivan Padovec pri Pučkom otvorenom učilištu u Novom Marofu sudjelovao sam u preliminarnim razgovorima glede tehničke realizacije pripojenja. Na taj način osigurao bi se kontinuitet i kvaliteta glazbenog obrazovanja svim žiteljima Županije. Kao ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu otvoreno sam iskazao potporu ovoj namjeri, no isto tako uvažavamo odluku Učiteljskog vijeća Osnovne glazbene škole Ivan Padovec te Upravnog vijeća Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof - stoji u priopćenju Davora Matačića.

Komentari