Dan branitelja Novog Marofa

NOVI MAROF Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježili Dan branitelja

Objavljeno: 23.09.2019. 12:51

Zadnja izmjena: 23.09.2019. 13:36

Branitelji grada Novog Marofa te udruge proistekle iz Domovinskog rata s područja grada polaganjem vijenca te paljenjem svijeća kod križa u Novom Marofu obilježili su 19. rujna koji je od prošle godine i službeno Dan branitelja grada Novog Marofa.

Dan branitelja grada Novog Marofa obilježava se na obljetnicu dana kada je oslobođeno vojno skladište Varaždin Breg - Banjščina.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač istaknuo je da, bez obzira što sama Varaždinska županija i sjeverozapadna Hrvatska nije imala ratna djelovanja, kako je slobođanje vojnog skladišta bio jedan važan vojno-taktički poduhvat.

– Ponosni smo što su Marofčani, pripadnici postrojbe, oslobodili Banjščinu i samim time uz Varaždin sedmerostruko više naoružali Republiku Hrvatsku. Ono što je važno je da se moramo prisjetiti tih događaja te odati počast svima koji su imali hrabrosti tada uzeti pušku u ruke. Osobno se sjećam tih vremena, nisu svi imali hrabrosti stati na megdan, nisu se svi imali hrabrosti izjašnjavati, mnogi su do 93. čekali što bude i kako bude i hoće li biti Hrvatske, a nakon 93. bilo je puno "junaka" – naglasio je Jenkač.

Predsjednik Udruge 104. brigade Vjeran Rožić podsjetio je na događanja od 13. do 19. rujna 1991. godine i na važnost zauzimanja skladišta oružja na Banjščini.

– Svi znamo da je Banjšćina veliko skladište u kojem su bili pohranjeni pričuvna, ubojna sredstva, naoružanje i streljivo 32. korpusa, a 32. korpus ondašnje JNA bio je po vojnim analitičarima poslije gardijske oklopne mehanizirane divizije u Beogradu najjača operativna postrojba na području Jugoslavije – kazao je Rožić dodajući da je zauzimanjem Banjščine, gdje se nalazila masa naoružanja, vojne tehnike i streljiva, postignut izuzetan strategijski cilj.

Komentari