svjetska tehnologija

Novi nasip na rijeci Muri spriječit će sve poplave u budućnosti

Objavljeno: 06.11.2016. 14:46

Zadnja izmjena: 06.11.2016. 14:56

Na rijeci Muri se počeo graditi nasip dužine šest kilometara, koji će u budućnosti sprječavati poplave za područje Goričana u Međimurskoj županiji, ali i okolnih mjesta. Dovršetak radova se predviđa za kraj sljedeće godine.

Generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković  je u petak sa svojim suradnicima obišao gradilište, a o tijeku radova informirao ga je direktor Hrvatskih voda Varaždin, Leo Sekovanić.

Gradnja nasipa na rijeci Muri trenutno je najveća investicija Hrvatskih voda u ovom području financirana vlastitim sredstvima. Posebnost gradnje murskog nasipa je u tome što se primjenuje inovativna svjetska tehnologija američko – britanske tvrtke Tensar koju zastupa varaždinska tvrtka Kotonteks.

Nova tehnika gradnje ubuduće će sprečavati katastrofe kakvima smo bili svjedoci proteklih godina, a isto tako bi trebala postati obrazac gradnje svih budućih nasipa.

Također je u pripremi izgradnja i dva nasipa na rijeci Dravi, jednog kod otoka Virje, a drugog kod Pušćina. Realizacijom svih planova i izgradnjom svih nasipa, naše područje bi bilo sigurno od poplava u svim nestabilnijim klimatskim promjenama kroz jedan dugi vremenski period.

Komentari