Novi obrat u slučaju "Parkovi": Ptiček dobio otkaz!

Objavljeno: 29.12.2010. 16:19

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Dogodio se još jedan obrat u slučaju "Parkovi". Članovi Nadzornog odbora su danas donijeli već treću različitu odluku vezanu uz status Miljenka Ptičeka u "Parkovima" i odlučili mu - uručiti otkaz.

Njegov ugovor o radu jednostrano je raskinut i Ptiček od ponedjeljka više nije zaposlenik te tvrtke!

To je već treća različita odluka NO tvrtke po pitanju Miljenka Ptičeka u proteklih šest dana. U petak je naime NO zaključio da nema razloga da se Ptičeku uruči otkaz. Samo tri dana kasnije, u ponedjeljak, NO je donio odluku da se Ptičeka razriješi dužnosti direktora i imenuje na mjesto voditelja marketinga, a danas je NO donio već treću različitu odluku, odluku da se Ptičeku uruči otkaz!

Otkaz datiran na 27. prosinca

Predsjednica NO "Parkova" Darinka Hajduk Vučić objasnila je da je odluka o otkazu Miljenku Ptičeku pravna posljedica odluke o razrješenju s dužnosti direktora koju je NO donio u ponedjeljak.

- U ponedjeljak nismo mogli donijeti odluku o otkazu jer sud Ptičeku još nije odredio pritvor. Željeli smo se zaštiti od eventualne tužbe koja je mogla uslijediti da se to na kraju nije dogodilo pa smo donijeli samo odluku o razrješenju. No, nakon što je sud Ptičeku odredio pritvor, aktivirali smo pravne resurse koje smo imali na raspolaganju i uručili mu otkaz koji je datiran na 27. prosinac. Dakle, on više nije zaposlenik "Parkova" i od ponedjeljka ne prima plaću - istaknula je Hajduk Vučić.

Nakon otkaza Ptičeku postavlja se pitanje hoće li to i kako utjecati na sudsku istragu koja se na Županijskom sudu u Varaždinu vodi protiv njega zbog sumnje da je počinio više od 80 kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave.

Naime, Ptičeku je istražna sutkinja Biserka Plesničar odredila pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i dokaze ali i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Ta druga osnova usko je vezana uz Ptičekov radni status u "Parkovima".

Stvari i nisu baš tako jednostavne

Iako se na prvi pogled čini da je otkaz Ptičeku okolnost kojom su uklonjene sve pravne prepreke za određivanje pritvora po osnovi opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic rekao nam je da stvari baš i nisu tako jednostavne.

- Činjenica da je gospodin Ptiček dobio otkaz je bitna činjenica kojom se može dovesti u pitanje odluku da mu se odredi pritvor po toj osnovi ali ne mora biti presudna. Sudsko vijeće naime ne utvrđuje samo postoji li formalna opasnost od ponavljanja kaznenog djela nego stvarna opasnost za to. Moguće je naime da pojedinac nije zaposlenik ni vlasnik neke tvrtke, a da opet ima veliki utjecaj na poslovne odluke te iste tvrtke. U tom slučaju postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Sudsko vijeće će u slučaju Ptiček odlučivati je li to slučaj i u "Parkovima". - rekao nam je Pavlic.

Inače, ako sud Ptičeku i ukine pritvor po osnovi opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, on će i dalje ostati u pritvoru po osnovi mogućeg utjecaja na svjedoke jer se po toj osnovi okolnosti nisu promijenile. No u tom slučaju Ptiček bi trebao napustiti pritvor puno ranije, odnosno odmah nakon što se ispitaju svi svjedoci vezani uz slučaj.

FOTO: Željko Hajdinjak / CROPIX

Komentari