HRVATSKI NOGOMENI SAVEZ

PRESTIŽNA DUŽNOST: Varaždinac Ivan Novak novi je povjerenik za izbor sudaca 1. HNL

Objavljeno: 11.08.2020. 11:17

Zadnja izmjena: 11.08.2020. 19:44

Ivan Novak, glavni tajnik ŽNS Varaždin i tajnik HNS-ovog Središta Sjever izabran je za povjerenika za odabir sudaca 1. HNL, tako je odlučio Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza na prijedlog Komisije nogometnih sudaca.

Ova funkcija jedna je od onih pod najvećom lupom nogometne javnosti, a posebno nogometne struke, te se dodjeljuje  pomno odabranim nogometnim stručnjacima.

- Zahvaljujem se članovima IO HNS-a i članova komisije nogometnih sudaca koji su mi ukazali povjerenje, a cilj će mi biti unapređenje suđenja u 1. HNL, rekao je Novak neposredno nakon izbora.

Novak je, inače, poznat na svjetskoj sudačkoj sceni kada je riječ o futsalu, gdje obavlja dužnost jednog od četiri kontrolora sudaca u izboru svjetske nogometne federacije FIFA, uz druge dužnosti u UEFA.

- Što se tiče hrvatskog nogometa i suđenja upoznat sam sa svime preko ŽNS Varaždin i HNS Središta sjever i involviran sam u sva događanja. Poznajem sve suce koji su na listi za 1. HNL, te ću od njih tražiti još veću ozbiljnost i profesionalnost u provođenju pravila nogometne igre, najavio je Novak.

Pomoć i suradnju u radu imat će u predsjedniku Komisije nogometnih sudaca Anti Kulušiću, koji je i dopredsjednik HNS-a, te svim VAR (Video assistant referee) sucima i njihovim AVAR pomoćnicima.

- Prilikom odabira sudaca glavne odrednice će mi biti njihov odnos prema poslu, te će suditi najbolji i najspremniji suci, kaže Novak.

Vrhunska biografija sportskog stručnjaka

U sudačkoj karijeri Novak je sudio osam derbija Dinama i Hajduka, a u futsalu bio je i sudac na Svjetskom prvenstvu u Guatemali. Inače je, kao i mnogi varaždinski sportaši – dijete je iz skromne radničke obitelji iz Varteksovog naselja. Sudački zanat kalio je po niželigaškim natjecanjima širom županije. Iz obitelji je, kako ističe, ponio osjećaj za radnu etiku i životnu disciplinu, a u sportskom menadžementu – kao djelatnik Županijskog nogometnog saveza – vodi se riječima pokojnog Anđelka Herjavca: „Zapamtite, priznat će nas onoliko koliko ćemo biti jaki zajedno“. Zato naglašava kako je njegov izbor za povjerenika za odabir sudaca 1. HNL značaj i za sve varaždinske nogometne suce ali i ŽNS Varaždin i sve njegove članove i djelatnike.